Sztuka mielenia przypraw
Przyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejPowiedzenie "niebo w gębie" to za mało, aby opisać smak malinowej wuzetki. Kakaowy, puszysty biszkopt w towarzystwie delikatnej bitej śmietany i owocowego nadzienia to deser uwielbiany przez tysiące Polaków. Ze względu na swoją szczególną historię wuzetka została okrzyknięta królową warszawskich kawiarni.
Zachwycamy się zagranicznymi słodkościami: tortem wiedeńskim, francuskim crème brûlée czy belgijskimi czekoladkami, a tak naprawdę powinniśmy być dumni z polskiego dorobku cukierniczego. Wuzetka, czyli warszawski torcik, powstała w połowie XX wieku przy okazji konkursu na ciastko, które miało stać się symbolem stolicy. Tak też się stało, wuzetka przypadła nam do gustu i do dziś możemy kupić ją w niemalże każdym sklepie ze słodkościami. Nic dziwnego, że na temat wuzetki powstało już mnóstwo wariacji, być może to malinowa propozycja Andrzeja Polana przypadnie Wam do gustu?
Zobacz przepis i obejrzyj odcinek w serwisie DoradcaSmaku.pl
Przyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejSprawdź, jakie przyprawy stosować do tradycyjnych, polskich zup i nie tylko!
czytaj więcej