Potrawy na śniadanie wielkanocne – 8 tradycyjnych przepisów
Wielkanoc to święta obfitości i odrodzenia. Po zimie i poście szykujemy kolorowy wielkanocny stół, którego aromaty i smaki mają pobudzić nasz apetyt na życie.
czytaj więcejPowiedzenie "niebo w gębie" to za mało, aby opisać smak malinowej wuzetki. Kakaowy, puszysty biszkopt w towarzystwie delikatnej bitej śmietany i owocowego nadzienia to deser uwielbiany przez tysiące Polaków. Ze względu na swoją szczególną historię wuzetka została okrzyknięta królową warszawskich kawiarni.
Zachwycamy się zagranicznymi słodkościami: tortem wiedeńskim, francuskim crème brûlée czy belgijskimi czekoladkami, a tak naprawdę powinniśmy być dumni z polskiego dorobku cukierniczego. Wuzetka, czyli warszawski torcik, powstała w połowie XX wieku przy okazji konkursu na ciastko, które miało stać się symbolem stolicy. Tak też się stało, wuzetka przypadła nam do gustu i do dziś możemy kupić ją w niemalże każdym sklepie ze słodkościami. Nic dziwnego, że na temat wuzetki powstało już mnóstwo wariacji, być może to malinowa propozycja Andrzeja Polana przypadnie Wam do gustu?
Zobacz przepis i obejrzyj odcinek w serwisie DoradcaSmaku.pl
Wielkanoc to święta obfitości i odrodzenia. Po zimie i poście szykujemy kolorowy wielkanocny stół, którego aromaty i smaki mają pobudzić nasz apetyt na życie.
czytaj więcejNowy konkurs dla użytkowników serwisu Doradca Smaku i fanów Prymat! Sprawdź szczegóły
czytaj więcejTej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcej