Aktualności

Doradca Smaku V: Polanowe fish and chips, odc. 34

Kojarzy nam się głównie z Wielką Brytanią, ale amatorów smażonej ryby w panierce, podanej z chrupiącymi frytkami, znajdziemy na całym świecie. Nic dziwnego, że danie to stało się popularne wśród wielu narodowości - jest szybkie w przygotowaniu, można zjeść je w biegu i, co najważniejsze, jest niezwykle smaczne.

Fish and chips, czyli ryba w cieście lub innej panierce z dodatkiem frytek, to flagowe danie brytyjskie, które wywodzi się jeszcze z XIX w., gdy prężnie rozwijała się flota rybacka. Tradycyjnie podawane jest na wynos i zawijane w... gazetę. Andrzej Polan przedstawił swoją autorską wersję tej potrawy: zamiast frytek, podał pieczone ziemniaczki w aromatycznych ziołach i smażoną rybę z nietypowym sosem tatarskim. To idealny przepis na pyszną kolację, przekonajcie się sami!

Zobacz przepis i obejrzyj odcinek w serwisie DoradcaSmaku.pl

Więcej aktualności

Manage cookies