Aktualności

Doradca Smaku V: Orientalny tatar z łososia, odc. 6

Tatar kojarzy nam się głównie z posiekanym kawałkiem mięsa wołowego. Nie oznacza to jednak, że nie możemy odejść od klasycznej wersji tego dania, a w roli głównej przygotować warzywa lub ryby - oczywiście tylko te, które nadają się do jedzenia na surowo.

Dobrej jakości polędwica, jajko, cebula, ogórek kiszony i przyprawy – to przepis na znany nam wszystkim tatar wołowy. Andrzej Polan w programie „Doradca Smaku” postanowił odejść od oczywistych i wszechobecnych połączeń. Dlatego stworzył całkiem nową propozycję tatara z łososia w wersji… orientalnej. W tym przepisie zmieniło się wszystko: od głównego składnika, po dodatki i przyprawy. Przede wszystkim zamiast wołowiny wykorzystany został filet z łososia, drobno posiekana rybę nie połączył z cebulą i ogórkiem, ale z czerwoną papryką, pomidorem i kiełkami fasoli mung. A wymieszane ze sobą składniki zostały doprawione nie tylko pieprzem i solą, a także świeżą kolendrą i aromatycznym estragonem. Azjatycka wersja tatara na pewno podbije wasze podniebienia!

Zobacz przepis i obejrzyj odcinek w serwisie DoradcaSmaku.pl

Więcej aktualności

Manage cookies