Aktualności

Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12

Ragout to potrawa kuchni francuskiej, którą możemy porównać do znanego nam powszechnie gulaszu. W różnych regionach Francji to danie wykonuje się z innych składników: mięsa wieprzowego, wołowego, drobiu, ryb lub samych warzyw. Wszystkie elementy jednogarnkowej potrawy powinny być pokrojone w równe kawałki i duszone w sosie, doprawionym oczywiście aromatycznymi ziołami.

Wbrew pozorom ragout nie jest dla nas niczym nowym. W naszych domach od dłuższego czasu zajadamy się daniami, w których wszystkie produkty możemy wymieszać i wrzucić do jednego garnka. Taka potrawa ma wiele zalet, poza walorami smakowymi, daje nam możliwość uruchomienia naszej wyobraźni i wyboru naszych ulubionych składników. Andrzej Polan zaproponował warzywne ragout z zielonego ogórka, gruszki i szalotki, doprawiając je musztardą francuską i koperkiem. Z filetami z dorsza i chipsami z ziemniaków tak przygotowane danie tworzy spójną i smakowitą całość.

Zobacz przepis i obejrzyj odcinek w serwisie DoradcaSmaku.pl

Więcej aktualności

Manage cookies