XXI sezon Doradcy Smaku rusza 2 września!
Nowy sezon Doradcy Smaku od poniedziałku do piątku o godzinie 20:00 w TVN!
czytaj więcejCóż to takiego jest burrata? To bardzo delikatny, rozpływający się ser, podobny do mozzarelli. W dzisiejszym odcinku zdradzamy jak szybko i prosto przygotować taką domową burratę oraz zdradzamy przepis na wariację na temat sałatki caprese.
By przygotować domową burratę należy podgrzać śmietanę 30% do 70 stopni. Jest to temperatura, w której śmietana nie będzie wrzała. Do tak podgrzanej śmietany dodajemy pokrojoną na kawałki, lub rozerwaną palcami mozzarellę. Ser ma się nie tyle rozpuścić w śmietanie, co delikatnie podgrzać.
Tak przygotowaną burratę podamy z pomidorami z piekarnika. Takie pomidory momentalnie się rozpływają i stają się bardzo miękkie, dlatego warto użyć cukru pudru, który nada im lekko słodkawy smak i zahamuje kształt.
Wszystko podajemy razem z pomidorami suszonymi i chipsami z szynki dojrzewającej. Smacznego!
Nowy sezon Doradcy Smaku od poniedziałku do piątku o godzinie 20:00 w TVN!
czytaj więcejKońcówka wakacji to doskonały moment, aby zadbać o smakowite zapasy na chłodniejsze miesiące.
czytaj więcejCzy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcej