Potrawy na śniadanie wielkanocne – 8 tradycyjnych przepisów
Wielkanoc to święta obfitości i odrodzenia. Po zimie i poście szykujemy kolorowy wielkanocny stół, którego aromaty i smaki mają pobudzić nasz apetyt na życie.
czytaj więcejChaczapuri potocznie zwane serowym chlebem to jedna z najważniejszych i najbardziej charakterystycznych potraw w tradycji gruzińskiej. Choć jest daniem bardzo prostym i niewyszukanym, wcale nie straciło na popularności i wciąż stanowi podstawę posiłku w Gruzji. To kolejny dowód na to, że największy urok tkwi w prostocie, na którą jednak składają się doskonałej jakości produkty. Warto przyrządzić je we własnym domu, wykorzystując pierwotną recepturę prezentowaną przez Doradcę Smaku.
Chaczapuri jest tak samo ważne jak pizza dla Włochów czy tortilla dla Hiszpanów. Zachwycają się nim nie tylko turyści i wszyscy, którzy chcą skosztować najbardziej charakterystycznych dla regionu potraw, ale także rdzenni mieszkańcy, którzy przez szereg lat nie wykluczyli „chleba serowego” ze swojego jadłospisu. Nic w tym dziwnego. Zachwyca smakiem i potrafi szybko zaspokoić głód. Jak go przyrządzić? Jeśli już zagnieciemy drożdżowe ciasto, które przez 20 minut wspaniale urośnie, pozostaje nam tylko przygotować do niego smakowity farsz. Łączymy zatem dwa rodzaje sera – biały półtłusty oraz bryndzę, do których dodajemy czarny pieprz, suszony koperek oraz cebulkę smażoną, która nada nie tylko smak, ale też aromat. Domowe chaczapuri smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie na jeszcze gorące kładziemy kawałek masła, które szybko się rozpuści. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany. Smakowite!
Wielkanoc to święta obfitości i odrodzenia. Po zimie i poście szykujemy kolorowy wielkanocny stół, którego aromaty i smaki mają pobudzić nasz apetyt na życie.
czytaj więcejNowy konkurs dla użytkowników serwisu Doradca Smaku i fanów Prymat! Sprawdź szczegóły
czytaj więcejTej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcej