Napoje rozgrzewające z przyprawami Prymat
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejTym razem letnia i egzotyczna przystawka pochodząca z odległej Ameryki Południowej. Robert Sowa przygotował ceviche, czyli orzeźwiającą sałatkę z marynowaną rybą morską z dodatkiem awokado, melona i granatu.
Ceviche to bardzo oryginalna jak dla naszej strefy klimatycznej potrawa, która idealnie sprawdza się w roli przystawki. To rodzaj sałatki z surową rybą morską marynowaną w soku z cytrusów. Dzięki zawartym w soku z cytrusów naturalnym kwasom, kawałki ryby ulegają ścięciu – „gotują się na zimno”. Brzmi ciekawie? Mam dla Was kilka dodatkowych wskazówek , które pomogą w przygotowaniu tej oryginalnej sałatki.
Szykując się do przygotowania ceviche należy zwrócić szczególną uwagę na świeżość ryby, którą chcemy wykorzystać w sałatce. Sprawdźmy czy nie ma mętnych oczu i czy skrzela są odpowiednio ukrwione. Rybę dobrze jest pokroić na równe kawałki, dzięki czemu białko zetnie się równomiernie we wszystkich kawałkach w momencie zetknięcia się z sokiem z limonki lub cytryny. Pamiętajmy także o przyjętej zasadzie zachowania odpowiednich proporcji ryby w stosunku do soku z cytrusów. Powinno być to mniej więcej 150 ml soku na 500 g ryby.
Mając już bazę, czyli zamarynowaną w soku z cytrusów (najczęściej jest to limonka, ale może być też cytryna lub pomarańcza) rybę możemy przejść do wyboru składników. Ceviche z reguły podaje się z awokado, pomidorami, papryką, selerem naciowym lub świeżymi ogórkami a nawet owocami: pomarańczami, melonem lub mango. Następnie dodaje się pikanterii - np. doprawiając chili pieprz Cayenne, a na końcu wieńczy liśćmi kolendry. Pamiętajmy jednak, że to tylko propozycje i możemy dowolnie zmieniać składniki, dopasowując skład sałatki do własnego gustu kulinarnego.
Ceviche najlepiej podać zaraz po przygotowaniu, dzięki czemu sałatka zachowa świeżość oraz piękne kolory zawartych w niej składników, jak np. awokado, czy melona. Ta pochodząca z Ameryki Południowej przystawka doskonale sprawdzi się na letnie, rodzinne imprezy, czy wieczorne spotkania ze znajomymi.
Robert Sowa przygotował z kolei wariację na temat ceviche z łososiem i awokado w sosie miodowo-musztardowym. Polecam i życzę smacznego!
Przepis na to danie znajdziecie TUTAJ.
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPrzyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcej