Gdzie pieprz rośnie, jak rośnie i inne ciekawostki!
Wiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejChcecie pozytywnie zacząć dzień? Przygotujcie coś pysznego na śniadanie! Na słodko lub wytrawnie. Gdy macie tylko chwilę o poranku i kiedy możecie rozkoszować się długim, leniwym przedpołudniem w kuchni. Smaczne śniadanie zawsze wprowadza dobry nastrój. Oto trzy sprawdzone pomysły na pierwszy posiłek w ciągu dnia.
Na początek pożywne i smaczne śniadanie na słodko: owsianka. Podana na ciepło z ulubionymi dodatkami sprawdzi się idealnie jako przyjemny posiłek w chłodniejsze dni. Płatki owsiane można przygotować na wiele różnych sposobów, dlatego ten składnik nigdy się nie nudzi. Aby śniadanie na słodko zyskało bogaty smak, sięgnijcie po Przyprawę do owsianki Prymat. Mieszanka łączy w sobie korzenne akcenty goździków oraz kardamonu i słodycz cynamonu. Te ciepłe smaki doskonale będą komponować się z prażonymi jabłkami i gruszkami, ale też z innymi śniadaniowymi dodatkami do owsianki. Przyprawa jest bardzo uniwersalna, pasuje również do innych płatków, np. orkiszowych czy jęczmiennych, a także do musli. Doprawicie nią nie tylko śniadanie, ale i kawę! Będzie też wyśmienitym uzupełnieniem smakowym do naleśników czy racuchów.
Twarożek może odgrywać pierwszoplanową rolę w śniadaniu lub być jednym z jego elementów, np. w wiosennej sałatce albo na kanapkach. Warto wzbogacić go o świeże, drobno posiekane zioła lub warzywa, a także doprawić do smaku. Przyprawa do twarogu Prymat sprawi, że biały ser zyska charakter. Znajdziecie w niej suszone pomidory i aromatyczne zioła - lubczyk, szczypiorek oraz natkę pietruszki, a także sól i pieprz, czyli wszystko, czego potrzeba, aby twarożek miał wyrazisty smak. Przyprawa świetnie sprawdzi się też do sałatek i do zup. Warto sięgać po sprawdzone i uniwersalne kompozycje, z którymi z łatwością można przygotować wiele smacznych dań.
Trzecią propozycją na śniadanie, które pozwala dobrze zacząć dzień, są dania z jajek. Mając w lodówce ten składnik, przygotujecie wiele różnorodnych propozycji: jajka na twardo lub ugotowane w punkt na miękko, po benedyktyńsku, omlety na słodko lub wytrawnie i oczywiście jajecznicę z ulubionymi dodatkami oraz wyrazistą i sycącą szakszukę. Lista przepisów na dania z jajkami jest długa. Do takiego śniadania świetnie pasują dodatki warzywne i zioła. Te smaki łączy w sobie Przyprawa do jajek Prymat. Wyraziste akcenty cebulki, czosnku i czarnego pieprzu dodają daniu odrobinę pikantności. Sól morska, słodka papryka oraz natka pietruszki dopełniają całość. W przyprawie dobrze wyczuwalny jest też liofilizowany szczypiorek - to nieodzowny dodatek do dań jajecznych.
Dobre śniadanie to sekret udanego poranka. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom, nawet najprostsze dania zyskują wyjątkowy smak i aromat, który wprawi Was w pozytywny nastrój i doda energii na kolejne godziny.
Wiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejSprawdź, jakie przyprawy stosować do tradycyjnych, polskich zup i nie tylko!
czytaj więcejNowy sezon Doradcy Smaku od poniedziałku do piątku o godzinie 20:00 w TVN!
czytaj więcej