Zioła liofilizowane

Szczypiorek Zioła liofilizowane

Szczypiorek liofilizowany Prymat jest niezastąpionym składnikiem dań śniadaniowych i nie tylko. Ma przyjemny smak, a dzięki swojej żywej, zielonej barwie pełni również funkcje dekoracyjne. Warto wiedzieć, że szczypiorek, cebula i czosnek należą do tej samej rodziny roślin czosnkowatych. Szczypiorek wyróżnia się na ich tle delikatnym smakiem oraz intensywnym aromatem. Jest lubiany zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci.

Liofilizaty stanowią świetną alternatywą dla świeżych ziół, owoców i warzyw. Liofilizować coś, to znaczy poddać produkt procesowi suszenia przy użyciu niskich temperatur i niskiego

ciśnienia. Ten nowoczesny i bezpieczny proces konserwacji żywności pozwala zachować kształt, smak i wartości odżywcze świeżego odpowiednika. W jednym opakowaniu szczypiorku liofilizowanego Prymat znajdziemy aż pięć pęczków tego aromatycznego zioła. Jak to możliwe? W procesie liofilizacji produkty tracą wodę i objętość.

Szczypiorek jest świetnie znany w kuchni polskiej, ale również za granicą cieszy się ogromną popularnością – lista przepisów na potrawy ze szczypiorkiem jest długa i różnorodna. To lubiany dodatek do jajecznicy, omletów, past jajecznych. Szczypiorek świetnie komponuje się z jajkami w każdej postaci. Gości także na naszych wielkanocnych stołach wspólnie z daniami symbolizującymi nadejście wiosny i odradzanie się natury. Kanapki posypane szczypiorkiem zyskują nowe, świeże i wiosenne oblicze. Także twarożek nie może obejść się bez tego zielonego dodatku – najczęściej w połączeniu z plastrami rzodkiewki.

Na śniadaniowym menu zastosowania liofilizowanego szczypiorku wcale jednak się nie kończą. Posypujemy nim młode ziemniaki, dodajemy do dań rybnych i zup – zwykle na sam koniec gotowania. Roślinę wykorzystuje się także do posypania zapiekanek czy pizzy i do sałatek.

Przed użyciem liofilizowanego szczypiorku możemy zalać go wodą i pozostawić na chwilę. Dzięki temu zyska jeszcze bardziej intensywną barwę, identyczną, jak świeży.

 

Gramatura: 11 g

Czy wiesz, że...

Szczypiorek rośnie jako dzika roślina w wielu częściach świata. Jest także powszechnie uprawiany, między innymi w Europie czy Azji. Ma bardzo długą, kulinarną historię. Był znany i wykorzystywany już w starożytności.

Zastosowanie

Choć szczypiorek kojarzy się nam głównie z daniami jajecznymi, warto eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki. Ciekawy, choć mało znany, dodatek do zup kremów i purée warzywnych stanowi oliwa szczypiorkowa. Dzięki swojej intensywnie zielonej barwie jest zaskakującym elementem dania. Aby ją przygotować, wystarczy w jednym naczyniu połączyć oliwę z liofilizowanym szczypiorkiem Prymat. Całość miksujemy, a następnie przelewamy oliwę przez sitko, aby oddzielić nierozdrobnione fragmenty szczypiorku. I gotowe. Oliwa urozmaica smak dania i pięknie się prezentuje. Warto pamiętać, aby przechowywać ją w lodówce.

Przepisy

z tym produktem

Doradca Smaku IV: Nietypowy sposób na jajka, odc. 8

Średnio Dasz radę 3-4

Doradca Smaku IV: Francuska tarta z łososiem, odc. 17

Średnio Dasz radę 3-4

Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3

Szybko Dasz radę 1-2

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem