Idealnie doprawione danie chińskie
Mięsne, warzywne, rybne, podwójnie smażone lub duszone, z ryżem bądź chińskim lub sojowym makaronem. Dania chińskie są znane i lubiane na całym świecie, głównie za sprawą imigrantów z Chin, którzy
Czytaj więcejKuchnię chińską z pewnością można zaliczyć do jednej z najciekawszych zarówno pod względem różnorodności produktów, jak i sposobu przygotowywania dań. Niezwykły smak kuchni orientalnej z pewnością nie byłby taki sam, gdyby nie bogactwo ziół i przypraw, dzięki którym potrawy nabierają szczególnej wyrazistości. Mój przepis na danie chińskie Prymat stworzony według receptury Szefa Kuchni Li Chi to właśnie unikalna kombinacja aromatycznych przypraw, na które składają się między innymi: chili, kurkuma, anyż, papryka słodka, czosnek, imbir, curry czy cynamon. Tak wyjątkowa kompozycja z dodatkiem suszonych warzyw oraz grzybów mun to gwarantowany kulinarny sukces. Dzięki tej znakomitej mieszance szybko i sprawnie przygotujesz aromatyczne danie chińskie na dwa sposoby.
Gramatura: 39 gChiny są tak zróżnicowane jak ich kuchnia. Podzielić ją można na 4 odmiany: kantońską, pekińską, syczuańską i szanghajską. Niektórzy jednak dzielą je dodatkowo na 8 regionalnych kuchni tamtego rejonu świata, w tym kuchnię jiangsuską, której przedstawicielem jest Szef Kuchni Li Chi. Jednak najbardziej istotną cechą łączącą wszystkie odmiany kuchni chińskiej jest to, że każde danie poddawane jest najczęściej bardzo krótkiej obróbce termicznej, dzięki czemu potrawy zachowują piękny, świeży wygląd, znakomity smak oraz wartości odżywcze. Co ciekawe, desery w kulturze kulinarnej Chińczyków nie są popularne, co z pewnym żalem przyjmie do wiadomości niejeden Europejczyk.
Mój przepis na danie chińskie Prymat znakomicie komponuje się z drobiem, na przykład kurczakiem, ale do przygotowania potrawy można wykorzystać również wieprzowinę. Dla urozmaicenia smaku podczas smażenia mięsa dodaj pokrojone w kostkę 4 pieczarki oraz pokrojone w cienkie paski pół marchewki i ćwiartkę papryki.
Mięsne, warzywne, rybne, podwójnie smażone lub duszone, z ryżem bądź chińskim lub sojowym makaronem. Dania chińskie są znane i lubiane na całym świecie, głównie za sprawą imigrantów z Chin, którzy
Czytaj więcej