Kuchnie Świata

Przyprawa do szaszłyka

klasyczna

Przyprawa do szaszłyka Prymat to suszona mieszanka, która idealnie dopełnia smak grillowanych mięs i warzyw. Choć to jej główne zastosowanie, przyprawę można z powodzeniem używać także do dań pieczonych i duszonych.

Szaszłyki w Polsce serwujemy przede wszystkim w sezonie grillowym. To proste w przygotowaniu danie może się składać z przeróżnych składników. Na patyk często nabijamy mięso – kawałki drobiu, wołowiny czy wieprzowiny – oraz pieczarki i warzywne dodatki. Do tych najczęściej używanych należą kolorowe papryki, cebula, pomidorki cherry. Również w wersji bezmięsnej szaszłyki są niezwykle popularne. Aby danie było pełne smaku i aromatyczne, trzeba pamiętać o odpowiednim doprawieniu. Do tego celu świetnie nadaje się Przyprawa do szaszłyka Prymat. To bardzo prosty sposób, aby podkreślić smak innych składników.

Dzięki ostrej papryce jest lekko pikantna. Wyczuwalne w smaku i zapachu są również słodka papryka, kolendra i zioła, które mają duże, widoczne cząstki. W składzie przyprawy znajdziemy ponadto bazylię i pomidory. Dodają one całej kompozycji świeżości i lekkości. Mieszanka smaków w przyprawie do szaszłyka podkreśli smak wieprzowiny, wołowiny i drobiu, jest też niezastąpionym dodatkiem do grillowanych warzyw. Ta oryginalna kompozycja smakowa nadaje daniom charakteru.

Przyprawa inspirowana jest kuchnią ukraińską, której wpływy coraz częściej obserwujemy w kuchni polskiej. O ile w Polsce szaszłyki kojarzą się niemal wyłącznie z grillowaniem, o tyle na Ukrainie to danie bardzo często serwowane na obiad. Kluczową rolę odgrywają w nim dobrze przyprawione, duże kawałki mięsa. Warto zainspirować się kuchnią naszych wschodnich sąsiadów i wypróbować proste potrawy ukraińskie jako propozycję obiadową. Tym bardziej że nadziane na długą wykałaczkę mięso i warzywa wcale nie wymagają grillowania. W wygodny sposób i niezależnie od pogodny za oknem możemy przygotować szaszłyki z piekarnika lub używając patelni grillowej. Podane solo lub z frytkami będą stanowić pełne danie obiadowe.

Gramatura: 25 g

Czy wiesz, że...

Szaszłyki to popularne danie nie tylko w kuchni ukraińskiej, ale też wielu innych. Ukraińcy najczęściej używają do przygotowania tej potrawy wieprzowiny. Tatarzy preferowali szaszłyki z baraniny, a w kuchni greckiej mamy souvlaki z mięsa wieprzowego lub kurczaka, niekiedy owijanego plastrami boczku.

Zastosowanie

Szaszłyki po ukraińsku są bardzo prostym daniem. Oryginalnie wykorzystuje się w nim wieprzowinę i wybrane warzywa, ale możemy wybrać również inne mięso. Aby było aromatyczne, należy je odpowiednio doprawić. Warto pamiętać o krojeniu mięsa na duże kawałki. Mięso możemy też zamarynować przed grillowaniem w oliwie z dodatkiem przyprawy do szaszłyka.

Nietypowym zastosowaniem mieszanki jest wzbogacenie nią smaku grillowanych, a także duszonych warzyw, np. papryki, cukinii czy cebuli. Przyprawa do szaszłyka ma uniwersalny charakter, pasuje zarówno do mięs, jak i warzyw.

Zarządzaj plikami cookies