Kuchnie Świata

Przyprawa do pilawu

klasyczna

Przyprawa do pilawu Prymat to wieloskładnikowa kompozycja przypraw, która świetnie dopełnia smak dań jednogarnkowych.

Pilaw, inaczej nazywany plovem, to tradycyjna potrawa kuchni wschodniej. Wywodzi się z Uzbekistanu, ale jest niezwykle popularna także wśród Ukraińców, na Bliskim Wschodzie, w Indiach i na Bałkanach. Ze względu na falę migracji, mieszanie się kultur i tradycji, także tych kulinarnych, pilaw coraz częściej gości także na polskich stołach.

Do przygotowania tej potrawy jednogarnkowe wystarczą wybrane mięso, świeże warzywa, ryż i intensywna mieszanka przypraw w dużej ilości. Dzięki doprawieniu tak proste danie będzie wyraziste i apetyczne. Przyprawa do pilawu Prymat to kompozycja o lekko pikantnym smaku. Można wyczuć w niej m.in. paprykę, kolendrę i kminek. Mieszanka kryje w sobie prawdziwe bogactwo przypraw. Znajdziemy w niej także nasiona kolendry, czosnek, chilli, kmin rzymski czy gorczycę.

Nieco orientalna, ciekawa mieszanka przypraw nadaje daniom smak i aromat charakterystyczny dla kuchni wschodu. Idealnie podkreśla walory różnego rodzaju mięs. Do pilawu dodaje się zwykle, wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę, ale także drób.

Pilaw to pomysł na szybki obiad jednogarnkowy inspirowany kuchnią wschodnią. Ma tylko kilka składników, a samo jego przygotowanie jest niezwykle proste. Pilaw ma bardzo długą kulinarną tradycję i przygotowuje się go na różne sposoby w różnych częściach świata. We własnej kuchni można eksperymentować i wprowadzać modyfikacje. Ryż z powodzeniem zastąpi kasza jęczmienna lub gryczana. Także wybór mięsa jest właściwie dowolny, a nawet można całkowicie pominąć ten składnik i przygotować pilaw wegetariański np. z grzybami. Niezależnie od produktów, które wrzucamy do garnka, jeden element stanowi punkt wspólny. Jest to bardzo wyrazista, lekko ostra mieszanka przypraw do pilawu.

Gramatura: 25 g

Czy wiesz, że...

Sekretem dobrego Pilawu (lub inaczej Plovu) są:
- miękkie mięso – tradycyjnie jest to jagnięcina, ale bardziej powszechne i częściej używane jest obecnie mięso wołowe, wieprzowa, a nawet drobiowe
- świeże warzywa - głównie cebula i marchewka, duża ilość odpowiednich przypraw, delikatny ryż o długich ziarnach - dzięki specjalnej technice gotowania ziarenka ryżu pozostają osobno.

Zastosowanie

Pilaw – przepis na 4 porcje:

Potrzebne będą:
● 100 gramów ryżu,
● 1 lub 2 łyżki przyprawy do pilawu Prymat,
● 500 gramów baraniny (lub innego, dowolnego mięsa),
● 4 marchewki,
● 3 cebule,
● 100 mililitrów oleju słonecznikowego,
● 100 mililitrów bulionu wołowego.

Mięso kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na głębokiej patelni na połowie porcji przygotowanego oleju słonecznikowego. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki na patelni i zalewamy je bulionem. Dodajemy przyprawę do pilawu Prymat, mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Czas gotowania to ok. 2,5 godziny.

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem