Kuchnie Świata

Przyprawa do marchwi po koreańsku

i sałatek

Przyprawa do marchwi po koreańsku i sałatek Prymat jest mieszanką przypraw inspirowaną kuchnią ukraińską i powszechnie wykorzystywaną przez naszych sąsiadów zza wschodniej granicy. Jej słodko-słony smak idealnie podkreśla walory pozostałych składników, a wyraźny, korzenny i orzeźwiający aromat kolendry urozmaica kompozycję smakową.

Marchew po koreańsku to rodzaj surówki, którą przygotowujemy na bazie marchwi z dodatkiem czosnku i przypraw. Proste, ogólnodostępne w Polsce składniki, dzięki odpowiednio skomponowanej mieszance przypraw możemy zamienić w danie z orientalnym, zaskakującym akcentem.

Ta lekko pikantna, a jednocześnie mająca wyczuwalną słodycz surówka wywodzi się z kuchni Korio-saram. Tym terminem określamy Koreańczyków zamieszkujących kraje byłego Związku Radzieckiego. Osiedleni na nowych terenach szukali oni sposobów, aby z łatwo dostępnych w okolicy produktów przygotowywać swoje ulubione dania, między innymi charakterystyczne w kuchni koreańskiej kimchi.
Oryginalnie składa się ono z kiszonych lub fermentowanych warzyw – najczęściej kapusty pekińskiej, rzepy oraz ogórka. Surówka na bazie marchwi przywodzi na myśl koreańską kuchnię, ale jest o wiele prostsza. Stanowi świetny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Może stanowić także ciekawe, lekkie danie.

Od lat surówka ta gości na ukraińskich stołach. Aktualnie, za sprawą fali emigracji Ukraińców do Polski, marchewka po koreańsku i inne tradycyjne wschodnie dania, stają się coraz popularniejsze.

Jak przygotować tę szybką potrawę ukraińską? W przypadku marchewki po koreańsku przepis jest bardzo prosty.

Składniki to:
● kilogram świeżych marchewek,
● 1 pęczek kolendry,
● 4 ząbki czosnku,
● 2-3 łyżki przyprawy do marchwi po koreańsku i sałatek Prymat,
● 1 łyżka cukru,
● 4 łyżki octu winnego,
● 1 szklanka oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki lub kroimy na sposób julienne (w bardzo drobne słupki). Kolendrę i czosnek drobno siekamy. Łączymy składniki w misce, dodajemy przyprawę do marchewki po koreańsku, cukier oraz ocet winny. Całość zalewamy rozgrzanym olejem rzepakowym, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Tak przygotowaną surówkę z marchewki po koreańsku przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce.
Przyprawa do marchewki po koreańsku nadaje daniom lekkiej pikantności i słodyczy. Można ją wykorzystać nie tylko do przygotowania marchewki z azjatyckim twistem, ale także do innych surówek.

Gramatura: 25 g

Czy wiesz, że...

Kuchnia Korio-saram bazuje na kuchni charakterystycznej dla północnej części Korei. Ze względu na brak niektórych składników i dostępność innych produktów, migranci w krajach byłego ZSRR szukali pomysłów na nowe potrawy i modyfikowali oryginalne receptury. Najbardziej znanym przykładem takich działań jest marchew po koreańsku.

Zastosowanie

Surówki na bazie marchewki – przykładowo w połączeniu z jabłkiem albo z dodatkiem śmietany – to lubiany i dobrze znany składnik dań obiadowych. Kuchnia polska wciąż się jednak rozwija, absorbuje nowe smaki. Marchewka po koreańsku to przykład dania znanego w Ukrainie, które szybko zdobywa popularność także w Polsce.

Zarządzaj plikami cookies