Sałatki, czyli lekka strona polskiej kuchni

Nasza rodzima kuchnia to także dania lekkie, bazujące na polskich ziołach. Na przykład sałatki, które najlepsze powstają wiosną i latem, gdy możemy przebierać w bogactwie sezonowych warzyw. Zimą także sięgamy po sałaty, które świetnie przełamują nudę i ciężkość tradycyjnego obiadowego talerza.

Sałatki są przez nas spożywane zarówno w formie samodzielnego dania, jak i dodatku do obiadu czy kolacji. Coraz modniejsze i powszechniejsze jest korzystanie z tej pierwszej opcji. Do przeszłości odchodzą już sałatki cięższe, zaprawiane tłustymi sosami majonezowymi i śmietanowymi. Częściej decydujemy się na wersję light ze świeżymi listkami różnorodnych sałat: lodowej czy rzymskiej zmiksowanych z listkami rukoli i roszponki. Kaloryczne sosy zastępujemy w tym przypadku lekkimi dressingami.

Polskie zioła ze śródziemnomorskim akcentem

W sosie sałatkowym polskim znalazły się zioła i przyprawy z wyraźnie wyczuwalną nutą koperku. Aromatyczną zawartość torebki tworzą zatem mocno kojarzące się z polskimi klimatami: gorczyca biała czy majeranek czy jeszcze dalszymi – kurkuma wymieszane ze zdrowym olejem rzepakowym. Składniki te idealnie komponują się z sałatami, ogórkami czy pomidorami, ale także oliwkami zielonymi i czarnymi, kaparami oraz suszonymi pomidorami.

Szybki lunch do pracy, a także zdrowy dodatek do obiadu

Niewątpliwą zaletą sosów sałatkowych jest wygoda i prostota użycia. Sałatka, którą doprawimy takim dressingiem, jest gotowa do podania, a przyrządzenie dania zajmuje dosłownie kilka minut. Jeżeli więc chcemy przyrządzić sobie szybki lunch albo naprędce przygotować zdrowy dodatek do obiadu pełny świeżych i chrupiących pyszności, z pewnością docenimy gotową mieszankę ziół.

Świeżą sałatą podaną jako przystawka sprawimy także radość przyjaciołom podczas spotkania. Walory sałatek docenią szczególnie osoby dbające o linię, których dieta często skomponowana jest w oparciu o zielone warzywa.

Pomocne wskazówki

- Do skomponowania najprostszej sałatki wystarczy pomidor, ogórek i sałata (zielona, rzymska, kapusta pekińska, roszponka). Warto jednak urozmaicić danie nie tylko smakowo, lecz kolorystycznie. Wszak efekt wizualny nie jest bez znaczenia – jemy także oczami. Dodajmy startą marchewkę, rzodkiewkę, paprykę czy kukurydzę z puszki. Prażone pestki lub kiełki to także dobry pomysł.

- Gdy zdecydujemy się na dodanie do surówki buraczków, róbmy to na samym końcu. Sok buraków ma bardzo intensywny kolor i szybko zabarwi pozostałą resztę użytych składników.

- Jeśli chcesz postawić na spożywanie sałat w formie samodzielnych, pełnowartościowych potraw, gdyż jesteś na diecie lub chcesz żyć zdrowiej, możesz w łatwy sposób podnieść kaloryczność potrawy. Dodaj posiekane orzechy, pestki dyni, a także rośliny strączkowe, takie jak fasola czy cieciorka. Danie zaspokoi głód, a produkty dostarczą cennych składników odżywczych Twojemu organizmowi.

- Korzystaj z warzyw sezonowych – jak sama nazwa wskazuje w sezonie smakują najlepiej, są najbardziej dojrzałe i świeże.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies