Zioła

Suszone pomidory

z czosnkiem i bazylią

Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską, tak popularną w naszej rodzimej kuchni. Charakterystyczny smak suszonych pomidorów oraz starannie dobrana mieszanka ziół jest idealna do dań kuchni śródziemnomorskiej.

Gramatura: 15 g

Czy wiesz, że...

Sezon na świeże, nieszklarniowe polskie pomidory, które tak lubimy za wyjątkowy smak i aromat jest niezwykle krótki. Dlatego też suszone pomidory to doskonała alternatywa dla miłośników pomidorów.  Co ważne, że suszone pomidory nie tracą swoich cennych właściwości podczas procesu suszenia. Szczególnie cenny likopen – czerwony barwnik – znany z antyrakowych właściwości oraz potas nie giną w procesie suszenia. Warto łączyć pomidory suszone z olejem lub oliwą, ponieważ to dzięki nim witaminy zawarte w suszonych pomidorach A,D E i K, rozpuszczalne w tłuszczach mają, szansę się przyswoić.

Zastosowanie

Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią to doskonała mieszanka do potraw kuchni śródziemnomorskiej. Sprawdzi się w greckiej sałatce czy we włoskich makaronach. Dobrze będzie się komponować z rybami. Warto dodać ją do pieczonych warzyw, dzięki czemu nabiorą one włoskiej nuty smakowej. Doskonała do świeżych pomidorów i marynat.

Warto wiedzieć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem