Szklane opakowania

Zioła prowansalskie

suszone

Zioła prowansalskie Prymat to harmonijna kompozycja, która charakteryzuje się przyjemnym zapachem, a także wysokimi walorami kulinarnymi i zdrowotnymi. Każdy ze składników ziół prowansalskich wyróżnia się wyjątkowymi walorami: oregano, tymianek i cząber gwarantują lekko gorzkawą nutę, rozmaryn sosnowy aromat, natomiast bazylia i majeranek wyjątkowy powiew świeżości. Zioła prowansalskie doskonale nadają się do wszystkich mięs, ryb, zup i sałatek, czyniąc tym samym z posiłku prawdziwą przyjemność.

Gramatura: 18 g

Czy wiesz, że...

Nazwa pochodzi od bogatego w aromatyczne zioła regionu we Francji zwanego Prowansją. Słynie on z urodzajnych gleb, niezwykłego morskiego klimatu i znakomitej kuchni. Zioła prowansalskie to kompozycja aromatycznych ziół: rozmarynu, bazylii, tymianku, cząbru ogrodowego, oregano i majeranku. Posiadają one duże ilości substancji czynnych, takie jak olejki lotne, gorycze i garbniki, dzięki czemu ich właściwości aromatyczne i smakowe są tak silne. Pewnie dlatego tak bardzo przypadły do gustu również Polakom.

Zastosowanie

Zioła prowansalskie szczególnie polecane są do potraw tłustych i ciężkostrawnych, ponieważ wspomagają trawienie. Są niezastąpione do mielonych mięs, farszów, sosów ziołowych, a także do zup, sałatek, twarogów oraz potraw z grilla. Bardzo często posypujemy nimi pizzę i zapiekanki. Są niezastąpione w diecie bezsolnej, nawet dietetyczna potrawa przyprawiona zielem prowansalskim nie może być mdła. Dodaje się je do potraw zarówno przed, jak i po przyrządzaniu.

Przepisy

z tym produktem

Francuskie babeczki z oliwkami, suszonymi pomidorami i boczkiem

Szybko Dasz radę 3-4

Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem kurkowym

Średnio Dasz radę 3-4

Spaghetti carbonara ze świeżo tartym serem parmezan

Szybko Łatwe 3-4

Warto wiedzieć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem