Sosy sałatkowe

Sos sałatkowy francuski

z natką pietruszki

Sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat doskonale komponuje się z lekkimi sałatkami na wiosnę i lato. Można przygotować go w prosty sposób, łącząc zawarte w nim zioła i przyprawy nie tylko z oliwą z oliwek i wodą, ale także z jogurtem naturalnym. Sałata polana sosem francuskim zachowuje kruchość i świeżość, a do tego wspaniale smakuje. To doskonała propozycja dla osób ceniących swój czas.

Francuzi kochają celebrować posiłki. Najczęściej spotykają się przy stole z rodziną i przyjaciółmi podczas kolacji, spędzając razem czas na długich rozmowach i niespiesznym spożywaniu kolejnych dań. Podstawę francuskiej kuchni stanowią proste kompozycje na bazie świeżych i smacznych warzyw, a także kilkuskładnikowe sałatki z niezwykle aromatycznym, kwaśnym sosem vinaigrette. Wśród kilku klasycznych elementów, jakich nie może zabraknąć, są: sałata, francuskie sery, pomidory i do tego pyszny aromatyczny sos z mocno wyczuwalną nutą octu. Taka mieszanka sprawia, że jest doskonałym i orzeźwiającym uzupełnieniem każdego dania.

Najpopularniejsza sałatka w stylu francuskim to sałatka nicejska. W klasycznej kompozycji powinny znaleźć się: sałata, fasolka szparagowa, jajka, tuńczyk, czarne oliwki, pomidory oraz cebula. Nieodłącznym i niezbędnym jej elementem jest wyrazisty i aromatyczny sos vinaigrette. Oczywiście dozwolone są różnorodne modyfikacje tradycyjnego przepisu, żeby w ten sposób dopasować ją do swoich preferencji. Sałatka w stylu francuskim może być oddzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu. Do jej skomponowania warto wybrać chrupiące odmiany sałaty. Francuzi, aby wzbogacić smak, bardzo często oprócz świeżych warzyw używają sezonowych owoców: gruszek, malin, truskawek, fig czy arbuzów. Do tego dodają sery (typu camembert, brie lub ser kozi), natomiast całość posypują orzechami włoskimi, piniowymi albo prażonym ziarnami. Wisienką na torcie jest słodko-octowy sos vinaigrette, który jednocześnie podkreśla słodycz owoców i wytrawny smak serów. Takie połączenie składników to podstawowy przepis na francuski kulinarny sukces.

Gramatura: 9 g

Czy wiesz, że...

Kuchnia francuska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie, kojarzy się z mistrzostwem smaku i aromatu. Jej wielbiciele doceniają ją za dbałość o jakość i świeżość produktów oraz wspaniałe sosy. To właśnie we Francji narodził się wspaniały sos vinaigrette, lekki i doskonały, który stanowi główny dodatek wielu sałatek.

Zastosowanie

Do Sosu sałatkowego francuskiego vinaigrette Prymat najlepiej pasują wszelkiego rodzaju sałaty: lodowa, głowiasta, pekińska, krucha, masłowa, dekoracyjna zielona i czerwona, czyli lollo rosso, lollo bianco, frisee, czyli karbowana, czy radicchio. Poszatkowane listki sałaty polewamy obficie sosem francuskim, który wcześniej połączyliśmy z wodą i oliwą lub jogurtem. Sałatka powinna zostać wymieszana z sosem ok. 10 minut przed podaniem. Będzie doskonałym dodatkiem do dań obiadowych czy sałatek ze świeżych warzyw. Świetnie komponuje z białym i delikatnym mięsem: rybą i drobiem.

Warto wiedzieć

Zarządzaj plikami cookies