Mieszanki

Przyprawa do gulaszu

i dań kuchni węgierskiej

Gdy chcemy uczynić gulasz wyjątkowo smacznym, warto sięgnąć po Przyprawę do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat. Mieszanka ta wspaniale wzbogaca smak i aromat gulaszów mięsnych i warzywnych. Wszystko to dzięki doskonałej kompozycji ziół, przypraw i suszonych warzyw. Mieszankę stanowią: sól, papryka słodka, marchew, papryka ostra, czosnek, cebula, gorczyca, kolendra, natka pietruszki, chili, cząber, ziele angielskie, kminek, majeranek, pieprz czarny oraz tymianek.

Gramatura: 20 g

Czy wiesz, że...

Gulasz jest najbardziej znaną potrawą węgierską na świecie, która stała się niezwykle popularna także i w Polsce. Jego nazwa pochodzi od starowęgierskiego słowa „pasterz”. Z czasem słowem tym zaczęto określać codzienną potrawę mięsną, przyrządzaną przez osoby zajmujące się pasterstwem na terenie Wielkiej Niziny. Prawdziwy gulasz to tylko i wyłącznie zupa gulaszowa, której głównymi składnikami obok mięsa są papryka i pomidory. Prawdziwi smakosze gulaszu nie dodają mąki do zagęszczania przygotowanego wywaru. Jeśli przypadkiem wyjdzie on zbyt wodnisty, dopuszcza się dodanie łyżki koncentratu pomidorowego.

Zastosowanie

Głównym przeznaczeniem Przyprawy do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat jest wzbogacanie smaku gulaszu, lecz świetnie nadaje się również do innych duszonych mięs. Przyprawę dodajemy, gdy mięso jest już uduszone.

Warto wiedzieć

Zarządzaj plikami cookies