Przepis na soczystą karkówkę
To wyjątkowo pyszne i stosunkowo łatwe w przygotowaniu mięso, często goszczące na stołach Polaków. Ładny kawałek karkówki to już połowa kulinarnego sukcesu. Pozostaje tylko dobrze ją doprawić i
Czytaj więcej„Mój przepis na: soczystą karkówkę” to znakomicie skomponowana mieszanka ziół, przypraw i suszonych warzyw. Tę wyjątkową recepturę stworzył Szef Kuchni Andrzej Polan. Jest doskonała dla osób chcących odmienić smak karkówki, którą najczęściej kojarzymy z grillem. Karkówka po zamarynowaniu w mieszance przypraw staje się wyjątkowo soczysta i krucha. Tak przygotowane mięso z dodatkiem na przykład kapusty i ziemniaków będzie stanowiło pyszny, rodzinny obiad.
Gramatura: 30 gKarkówka to fragment tuszy, może być więc nie tylko wieprzowa, ale i barania czy cielęca. Przy wyborze dobrego kawałka mięsa warto kierować się wyglądem. Co ciekawe z karkówki powstaje znany wszystkim baleron.
Karkówkę jako jedno z najbardziej lubianych mięs do grillowania, można także przygotować na wiele innych sposobów, robiąc z niej kotlety, roladki, a nawet gulasz. Za każdym razem trzeba jednak pamiętać, że karkówka najlepiej smakuje po zamarynowaniu. Nabiera wtedy niezwykłej kruchości, a po upieczeniu kusi pięknym kolorem i wspaniałym smakiem. Nie zapominajmy, że mięso z powodzeniem można jeść na zimno krojąc je na przykład w cienkie plastry i podawać na kanapkach z ogórkiem małosolnym oraz dodatkiem ulubionej musztardy.
Dla urozmaicenia smaku „Mojego przepisu na: soczystą karkówkę” dodaj garść suszonych śliwek (około 12 sztuk) do zamarynowanego mięsa.
To wyjątkowo pyszne i stosunkowo łatwe w przygotowaniu mięso, często goszczące na stołach Polaków. Ładny kawałek karkówki to już połowa kulinarnego sukcesu. Pozostaje tylko dobrze ją doprawić i
Czytaj więcejGdy tylko popołudnia i wieczory stają się ciepłe, w ogródkach przy domach, na działkach, a nawet balkonach rozpoczynamy wielkie grillowanie.
Czytaj więcej