Mój przepis na...

Mój przepis na:

soczystą karkówkę

„Mój przepis na: soczystą karkówkę” to znakomicie skomponowana mieszanka ziół, przypraw i suszonych warzyw. Tę wyjątkową recepturę stworzył Szef Kuchni Andrzej Polan. Jest doskonała dla osób chcących odmienić smak karkówki, którą najczęściej kojarzymy z grillem. Karkówka po zamarynowaniu w mieszance przypraw staje się wyjątkowo soczysta i krucha. Tak przygotowane mięso z dodatkiem na przykład kapusty i ziemniaków będzie stanowiło pyszny, rodzinny obiad.

Gramatura: 30 g

Czy wiesz, że...

Karkówka to fragment tuszy, może być więc nie tylko wieprzowa, ale i barania czy cielęca. Przy wyborze dobrego kawałka mięsa warto kierować się wyglądem. Co ciekawe z karkówki powstaje znany wszystkim baleron.

Zastosowanie

Karkówkę jako jedno z najbardziej lubianych mięs do grillowania, można także przygotować na wiele innych sposobów, robiąc z niej kotlety, roladki, a nawet gulasz. Za każdym razem trzeba jednak pamiętać, że karkówka najlepiej smakuje po zamarynowaniu. Nabiera wtedy niezwykłej kruchości, a po upieczeniu kusi pięknym kolorem i wspaniałym smakiem. Nie zapominajmy, że mięso z powodzeniem można jeść na zimno krojąc je na przykład w cienkie plastry i podawać na kanapkach z ogórkiem małosolnym oraz dodatkiem ulubionej musztardy.

Dla urozmaicenia smaku „Mojego przepisu na: soczystą karkówkę” dodaj garść suszonych śliwek (około 12 sztuk) do zamarynowanego mięsa.

Przepisy

z tym produktem

Soczysta karkówka z sosem sojowym

Średnio Łatwe 1-2

Karkówka z musztardą i kapustą z grzybami

Średnio Łatwe 3-4

Karkówka z musztardą i bananami

Średnio Łatwe 3-4

Warto wiedzieć

Ta strona używa cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

Akceptuję