Mój przepis na...

Mój przepis na:

klasyczny gyros

Kuchnia grecka opiera się w głównej mierze na sezonowości. Jest prosta, ale i wysublimowana, a źródłem jej niezapomnianego smaku jest odpowiednia kompozycja przypraw. Do najbardziej popularnych dań w Polsce należy gyros – charakterystyczne w smaku, opiekane na rożnie mięso, podawane zwykle z warzywami. Aby mięso nabrało wyjątkowego charakteru koniecznie wzbogać je unikalną mieszanką przypraw według receptury Teo Vafidisa, Szefa Kuchni, który podzielił się z nami swoim doświadczeniem kulinarnym i przygotował starannie dopracowaną recepturę na klasyczny gyros. W „Mój przepis na: klasyczny gyros” znajdziesz intensywne w smaku i aromatyczne przyprawy, takie jak między innymi: papryka słodka, gorczyca, kolendra, rozmaryn, chili, oregano, czy jałowiec. „Mój przepis na: klasyczny gyros” nadaje przygotowanemu mięsu oryginalny, orientalny smak i wyrazisty charakter.

Gramatura: 30 g

Czy wiesz, że...

Według badaczy grecka potrawa gyros, meksykańskie tacos al pastor oraz arabska szałarma (szoarma) mają swój rodowód w tureckim daniu doner kebab, które to właśnie Grecy w XIX wieku rozprzestrzenili na terenie całej ówczesnej Europy.

Zastosowanie

Aby przygotować gyros użyj karkówki lub piersi z kurczaka. Dla urozmaicenia smaku możesz dodać do marynaty przygotowywanej na bazie mieszanki przypraw „Mój przepis na: klasyczny gyros” 1,5 łyżeczki ulubionej musztardy.

Przepisy

z tym produktem

Gyros z fasolką szparagową i cebulą

Średnio Dasz radę 3-4

Ta strona używa cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

Akceptuję