Młynki

Czosnek suszony

Młynek

Czosnek jest niezwykle cenną przyprawą kuchenną, szczególnie lubianą w krajach śródziemnomorskich. Ma wyrazisty zapach i smak, który sprawia, że potrawy z jego użyciem smakują doskonale. W kuchni polskiej to niezastąpiony dodatek do mięs.

Czosnek w formie płatków gotowych do zmielenia w młynku to ciekawa propozycja dla miłośników szczególnie wyrazistego smaki i aromatu tak charakterystycznego  dla tej przyprawy.  Zależnie od preferencji można ilością przyprawy wzmacniać smak czosnku, bądź jedynie go akcentować.

Gramatura: 55 g

Czy wiesz, że...

Czosnek występuje w ponad dwustu pięćdziesięciu gatunkach i uprawiany jest na całym świecie. Należy obok cebuli do najbardziej popularnych i znanych przypraw. Aż do XIX wieku czosnek należał do podstawowych środków przeciwko chorobom infekcyjnym. Okazało się to słuszne, ponieważ późniejsze badania naukowe potwierdziły jego przeciwbakteryjne działanie. Ze względu na wysoką zawartość wapnia czosnek ma także właściwości odkwaszające.

Zastosowanie

Jest niezastąpiony do tłustego, wieprzowego mięsa, ale nie tylko. Bardzo dobrze smakuje jako dodatek do mięsa drobiowego czy wołowego, a także ryb. Nadaje się idealnie do zup, sosów czy sałatek. Jest rewelacyjnym dodatkiem do kiełbas czy pasztetów.

Sprawdzi się jako składnik marynat do dań z grilla popularnego greckiego sosu – tzatzyki.

Można nim także aromatyzować ocet i oliwę. Łączy się również doskonale z różnymi warzywami, takimi jak pomidor, ogórek, groch, papryka, bakłażan, cukinia, kalafior, ziemniak, itd.

Przepisy

z tym produktem

Szpinakowe rotolo pod beszamelem

Szybko Dasz radę 3-4

Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole

Średnio Dasz radę 3-4

Sałatka z brokułów, łososia i pełnoziarnistego makaronu penne .**.

Szybko Dasz radę 3-4

Warto wiedzieć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem