Zapiekanka z makaronu i sera pleśniowego

Powrót

Składniki:

(dla 4 osób)

  • 400 g ugotowanego al dente makaronu świderki,
  • 2 pokrojone w kostkę cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 8 pokrojonych w paski suszonych pomidorów,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 150 g błękitnego sera pleśniowego,
  • 6 łyżek tartego żółtego sera lub parmezanu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki Pieprzu białego mielonego Prymat,
  • 1 łyżeczka Tymianku Prymat do smaku,
  • Pieprz ziołowy Prymat do smaku
  • Sól morska Prymat do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Śmietanę gotować z serem pleśniowym do momentu rozpuszczenia się sera. Ciepły makaron wymieszać z cebulą, czosnkiem i suszonymi pomidorami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i doprawić do smaku. Całość zalać ciepłym sosem serowym, wymieszać, posypać żółtym serem i piec ok. 15 minut w temperaturze 160°C, aż ser się zapiecze. Zapiekankę można wzbogacić plastrami pieczonego kurczaka. 

 

Informacje

  • Czas przygotowania:
     
    15-30 minut
  • Rodzaj:
     
    makarony
  • Pora dnia:
     
    lunch
  • Główny składnik:
     
    warzywa
  • Stopień trudności:
     
    łatwe
  • Kuchnia:
     
    inna
  • Koszt:
     
    średnie
  • Kaloryczność:
     
    wysoka