Świąteczny żur staropolski

Powrót

Kiszenie żuru
2/3 szklanki mąki żytniej razowej, kawałek skórki razowego chleba, 1 ząbek czosnku

Mąkę wsypać do słoja lub kamiennego garnka i wlać 3 szklanki ciepłej przegotowanej wody. Dodać skórkę chleba i obrany czosnek. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce  na kilka dni. Ukiszony żur powinien mieć kwaskowy smak i charakterystyczny, apetyczny zapach

Gotowanie żurku

Składniki:

  • 3 szklanki ukiszonego żuru
  • 40 dag białej kiełbasy
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula (10dag)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone grzyby (2 dag)
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 2/3 szklanki śmietany 18-procentowej
  • 2 łyżeczki Majeranku Prymat
  • ½ łyżeczki Kminku Prymat
  • sól, Pieprz czarny mielony Prymat


Sposób przygotowania:
Grzyby umyć i moczyć w wodzie 20 min. Kiełbasę kilkakrotnie nakłuć widelcem. Cebulę obrać i przekroić na cztery części. Czosnek obrać i zgnieść w prasce.

Cebulę, grzyby i czosnek zalać 3 szklankami wody, zagotować, włożyć kiełbasę oraz boczek i gotować na małym ogniu około 40 min. Kiełbasę, boczek i grzyby wyjąć z wywaru. Kiełbasę pokroić w plasterki  boczek w kostkę, a grzyby w paski. Do wywaru wlać żur, dodać majeranek, kminek, pieprz i sól raz kiełbasę, boczek i grzyby. Żurek zagotować, a następnie zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną. Jajka pokroić na cząstki rozłożyć na talerze i zalać zupą.
Smak żurku bardzo podnosi dodanie na końcu 1-2 łyżek startego chrzanu.         

Informacje

  • Czas przygotowania:
     
    30-60 minut
  • Rodzaj:
     
    zupy
  • Pora dnia:
     
    obiad
  • Główny składnik:
     
    wieprzowina
  • Stopień trudności:
     
    łatwe
  • Kuchnia:
     
    polska
  • Koszt:
     
    tanie
  • Kaloryczność:
     
    wysoka