Schab pieczony w migdałach

Powrót

Składniki:

  • 1,5 kg schabu środkowego bez kości
  • 2/3 szklanki białego wytrawnego wina typu riesling
  • 2 łyżki margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po ½ łyżeczki utłuczonych Goździków i Ziela angielskiego Prymat
  • 1 łyżeczka Rozmarynu Prymat
  • sól, Pieprz czarny mielony Prymat


Sposób przygotowania:
Mięso umyć i oczyścić z tłuszczu. Goździki i ziele angielski zmieszać z rozmarynem, pieprzem i solą. Mięso natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw, głęboko ponakłuwać, polać sokiem z cytryny, a gdy sok zostanie wchłonięty – dwoma łyżkami wina i odstawić na 2 godz.
W brytfannie stopić 1 łyżkę margaryny, włożyć mięso, polać pozostałą stopioną pozostałą margaryną i piec 70 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C. Podczas pieczenia polewać mięso najpierw wodą a potem wytworzonym sosem. Płatki migdałowe włożyć do torebki foliowej, pokruszyć wałkiem, a następnie połączyć z miodem oraz 1 łyżką wina. Otrzymaną pastą pokryć mięso. Do brytfanny wlać resztę  wina i piec schab jeszcze 15-20 min. Ostudzone mięso pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Podawać z pikantnymi dodatkami lub sosami chrzanowymi.

Informacje

  • Czas przygotowania:
     
    ponad 60 minut
  • Rodzaj:
     
    mięso
  • Pora dnia:
     
    kolacja
  • Główny składnik:
     
    wieprzowina
  • Stopień trudności:
     
    dasz sobie radę
  • Kuchnia:
     
    polska
  • Koszt:
     
    średnie
  • Kaloryczność:
     
    wysoka