Pstrąg w galarecie

Powrót

Składniki:

  • 4 pstrągi (1 kg)
  • 2 marchewki (15 dag)
  • 8 dag selera korzeniowego
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 pory
  • 1 pietruszka (10 dag)
  • po 4 Ziarna pieprzu czarnego i Ziela angielskiego Prymat
  • 2 Liście laurowe Prymat
  • 5 łyżek Żelatyny Prymat
  • 1 łyżka soli,
  • do przybrania: 
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • Sos zielony:
  • 15 dag gęstego majonezu
  • 10 dag jogurtu naturalnego
  • po ½ pęczka szczypiorku, natki pietruszki i koperku,
  • Sól ziołowa Prymat

 

Sposób przygotowania:

Przygotować sos:  zieleninę umyć, osączyć, bardzo drobno posiekać. Kilka gałązek zostawić w całości do przybrania. Majonez połączyć z jogurtem, dodać zieleninę, posolić i dokładnie wymieszać.

Ryby oczyścić, opłukać i osączyć. Warzywa obrać i opłukać. Do dużego rondla włożyć całe ryby (z głowami), warzywa oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować na małym ogniu 20-25 min. Potem ryby ostrożnie wyjąć, osączyć, zdjąć z nich skórę, ułożyć na półmisku, przybrać plasterkami jajka i odłożonymi gałązkami zieleniny.

Wywar w którym gotowały się ryby przecedzić i ostudzić. Żelatynę namoczyć w 3 szklankach wywaru, następnie podgrzać  do wrzenia i przestudzić. Ryby zalać wywarem z żelatyną i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Podawać z białym pieczywem. Zielony sos podać osobno w sosjerce.

Informacje

  • Czas przygotowania:
     
    ponad 60 minut
  • Rodzaj:
     
    ryby i owoce morza
  • Pora dnia:
     
    kolacja
  • Główny składnik:
     
    ryby i owoce morza
  • Stopień trudności:
     
    mistrz kuchni
  • Kuchnia:
     
    polska
  • Koszt:
     
    średnie
  • Kaloryczność:
     
    niska