Mistrz Smaku

Kilka słów

o Akcji "Mistrz Smaku"

W każdym domu mieszka kulinarny Mistrz Smaku. Na co dzień nie do końca doceniony, ale dbający o swoich najbliższych. Poprzez gotowanie wyraża swoje uczucia i pokazuje, że bardzo mu na nas zależy. Prymat pragnie docenić Mistrzów Smaku – osoby, dzięki którym ludzie spotykają się przy wspólnym stole, twórców niezapomnianych smaków, które łączą się z najpiękniejszymi wspomnieniami – z dzieciństwem, wyjątkowym spotkaniem czy ważnym wydarzeniem.

We wspólnej akcji telewizji TVN i Prymat chcemy odkryć Mistrzów Smaku, którzy często niezauważeni kryją się w naszych domach i docenić kulinarnych bohaterów. Zachęcamy Was do zgłaszania ludzi, którzy przez gotowanie sprawili, że zwykłe chwile na zawsze zostały nam w pamięci. Osoba, która zgłasza oraz zgłoszony Mistrz Smaku mają szansę wygrać razem 100 000 złotych. Przy czym zgłaszający dostanie 30 000 złotych, a laureat – Mistrz Smaku – 70 000 złotych.

Na Wasze zgłoszenia czekamy od 2 września do 31 października i przyjmujemy je na stronie www.mistrzsmaku.tvn.pl.

W zgłoszeniu powinny znaleźć się: przepis według Twojego Mistrza Smaku, zdjęcia i dane zgłaszającego oraz zgłaszanego wraz z opisem, który jest uzasadnieniem wyboru swojego Mistrza Smaku, z uwzględnieniem kategorii, do jakiej przypisujemy nasz wybór. Z nadesłanych zgłoszeń jury wybiera pięciu laureatów w pięciu kategoriach, a ogłoszenie wyników nastąpi 8 listopada. Od 8 listopada do 24 listopada trwa głosowanie w Internecie, na stronie Mistrza Smaku. Natomiast to widzowie wybierają jednego Mistrza Smaku spośród laureatów w poszczególnych pięciu kategoriach. Ogłoszenie zwycięzcy następuje 25 listopada. Ponadto jury wybierze także 100 najlepszych przepisów, z których powstanie książka kucharska, a dochód z jej sprzedaży trafi na konto Fundacji TVN.

Jury akcji „Mistrz Smaku” tworzą: Grażyna Wolszczak, Daria Widawska, Robert Sowa i Michel Moran.

Jury

Akcji "Mistrz Smaku"

Grażyna Wolszczak

Aktorka filmowa i telewizyjna. Nie jest tajemnicą, że woli jeść niż gotować. Ale to i owo umie. W lecie robi pyszny chłodnik, a zimą zupę krem z dyni posypaną prażonymi pestkami. Kuchnia, która rozkłada ją na łopatki, to azjatycka. Głównie przez dwa składniki: mleczko kokosowe i curry. Wzięła udział w akcji, bo jak sama mówi, dobrze jest spojrzeć świeżym okiem na tych, którzy dla nas przygotowują pyszności.

Daria Widawska

Aktorka serialowa i teatralna. Popularność przyniosła jej rola Agaty w serialu „Magda M” oraz rola Anki w serialu „39 i pół”. Mama Ivo i Brunona. To dla swoich synów stała się mistrzynią zup i potraw jednogarnkowych. Ze swojego dzieciństwa najlepiej wspomina pierogi wigilijne babci oraz zupy: grzybową i pomidorową mamy. W dorosłym życiu nie ominie szerokim łukiem kuchni tajskiej, kocha prawdziwą kuchnię włoską.

Robert Sowa

Jego przygoda z gotowaniem rozpoczęła się, kiedy jako pomocnik mamy, zaczął odkrywać nowe smaki w domowej kuchni. Specjalnością Roberta jest kuchnia polska z międzynarodowymi akcentami. Udział w akcji Mistrz Smaku to dla niego kolejne wyzwanie. Każda forma pokazania dobrej kuchni, zdrowego odżywiania oraz wyróżnienie osób nam bliskich to wielka frajda. Jak sam mówi ma apetyt na nowe pomysłowe dania.

Michel Moran

Michel Moran urodził się we Francji i tam zdobywał doświadczenie kulinarne w najlepszych restauracjach paryskich. Uwielbia wszystkie mięsne potrawy, ale przyrządzać woli ryby, bo jak sam mówi dają więcej kreatywnych możliwości. Jego Mistrzem Smaku była mama. Jej zupa z soczewicą, kaszanką i chorizo, to smak dzieciństwa, który do dziś próbuje odtworzyć. Według Michela gotowanie to emocje, a akcja Mistrz Smaku daje możliwość ich wyrażenia i podziękowania komuś, kogo kochamy.

Weź udział

Zgłoś swojego Mistrza Smaku

Zapraszamy do uczestnictwa w akcji wszystkich, którzy chcą podziękować za pyszne danie, które ktoś dla nich przygotował. Chcemy docenić poświęcenie, starania i czas włożony w tak zwyczajne czynności, które zamieniły się w wyjątkowe chwile. W końcu smaczne gotowanie dla bliskich to też sposób okazywania uczuć!

Jak zostać Mistrzem Smaku krok po kroku?

1. Zgłoś swojego Mistrza Smaku na stronie www.mistrzsmaku.tvn.pl do 31 października w jednej z 5 kategorii.
2. Spośród zgłoszeń komisja wybierze 25 laureatów – 5 par w każdej z 5 kategorii.
3. W dniach 3-7.11.2017 jurorzy zasiądą do obrad i wybiorą 5 par (po jednej z każdej kategorii).
4. Z 5 laureatów wyłonionych przez Jury widzowie wybiorą Mistrza Smaku – głosowanie potrwa od 8-24 listopada.
5. Ogłoszenie Mistrza Smaku wybranego przez telewidzów nastąpi 25 listopada w programie Dzień Dobry TVN.

Swoich kulinarnych bohaterów możecie zgłaszać w następujących kategoriach:

KOCHAM – w tej kategorii nominujemy bliskie osoby, które poprzez gotowanie pokazują nam swoją miłość. To nagroda za kulinarne poświęcenia w domowym zaciszu.

LUBIĘ – zgłaszamy osobę, którą doceniamy za to, że dba o naszą relację czy przyjaźń. To może być koleżanka lub kolega z pracy, który wie, że brakuje nam czasu i wyręcza nas w gotowaniu, przynosząc obiad dla dwóch osób.

SZANUJĘ – to kategoria dla osób, które całe swoje życie poświęciły gotowaniu. Możemy nominować np. kucharki z przedszkola lub kucharzy ze szpitala i podziękować im za to, że całe serce wkładają w przygotowaniu posiłków.

POMAGAM – jeden mały gest, a tak wiele znaczy. W tej kategorii zgłaszamy osoby, które pomogły nam, np. dzieląc się jedzeniem lub zaprosiły na obiad, gdy byliśmy w trudnej sytuacji. To nagroda za to, że posiłek był czymś więcej niż tylko zaspokojeniem głodu.

SMAKUJĘ – to najpyszniejsze, co w życiu jadłem. W tej kategorii nominujemy osoby, które ugotowały nam najlepsze danie, jakie kiedykolwiek mieliśmy okazję próbować. Zgłoszenie jest nagrodą za wyjątkowe doznania kulinarne.

Regulamin akcji znajdziesz TUTAJ.

 

Ta strona używa cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

Akceptuję