Przyprawy jednorodne

Szałwia

suszona

Szałwia to zioło o niezwykle charakterystycznym smaku, który jest wyrazisty, a nawet ostry. Jej pikantny smak o słodkawej nucie jest niezbędnym uzupełnieniem półki z przyprawami w każdej profesjonalnej kuchni.

Szałwia jest ziołem o wielu właściwościach leczniczych, które jest także doskonałą przyprawą o nieocenionych walorach kulinarnych. Jednak ze względu na niezwykle silny, charakterystyczny smak i aromat wymaga chwili uwagi i ostrożnego przyprawiania tak, aby nie zdominowała smaku potrawy.

Gramatura: 120 g Zastosowanie

Doskonale łączy się z tłustymi mięsami i potrawami ciężkostrawnymi. Szałwia ma pozytywny wpływ na wchłanianie tłuszczy, dlatego też przyprawia się nią między innymi wieprzowinę, kaczkę, gęś, jak i węgorza. Równie dobrze komponuje się z daniami z warzyw strączkowych – fasolą i grochem.  Szałwia jest też chętnie wykorzystywana w kuchni włoskiej, na przykład do makaronów czy dania typu saltimbocca – kotlecików cielęcych z szałwią. Można dodać ją do wypieku pikantnego pieczywa, a także do doprawienia twarogu i przyrządzania farszów twarogowych.

Dobrze łączy się z innymi silnymi aromatami, na przykład z tymiankiem, bazylią, rozmarynem czy majerankiem.

Niemniej jednak szałwia pojawia się również w przepisach na potrawy o delikatnym smaku takich jak pieczona cielęcina, jagnięcina, masło szałwiowe czy ziemniaczane purée. Można też szczyptę szałwii dodać do zupy pomidorowej i kremu z dyni.

Czy wiesz, że... szałwia suszona jest lepsza od świeżej, która czasem bywa gorzka.

Kluczem do kulinarnego sukcesu jest odpowiedni dobór produktów. Dobra kuchnia opiera się nie tylko na oryginalnych pomysłach i sprawdzonych przepisach, ale przede wszystkim na wysokiej jakości składnikach.

Staranna kompozycja suszonych warzyw, odpowiednio dobranych przypraw, a także wszechstronne zastosowanie sprawiły, że przyprawę Kucharek doceniły miliony Polaków.

Marka Smak od lat pielęgnuje swoje unikalne receptury łącząc je z warzywami najwyższej jakości. Odpowiednie proporcje receptur sprawiają, że wszelkie przetwory Smak smakują wyjątkowo i niepowtarzalnie.

Ta strona używa cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

Akceptuję