Sole

Sól morska

jodowana gruboziarnista

Wśród różnych rodzajów soli jedną z najbardziej popularnych i najchętniej wybieranych jest sól morska. Powstaje ona w efekcie krystalizacji wód morskich. Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat idealnie nadaje się do przyprawiania wszelkiego rodzaju potraw, w szczególności ryb, mięs i warzyw. Dodajemy ją do gotującego się makaronu, ryżu czy kasz. Od lat ceniona jest w kuchniach całego  świata, a szczególnie kuchni śródziemnomorskiej. Najbardziej intensywnym smakiem charakteryzuje się zaraz po zmieleniu, dlatego doskonale nadaje się do wypełniania młynków.

Gramatura: 900 g

Czy wiesz, że...

W dzisiejszych czasach ze względu na nowoczesne metody pozyskiwania soli nie musimy martwić się o dostęp do niej. Jednak jeszcze w XVII wieku miała znaczenie strategiczne. Na przykład Brytyjczycy byli pod tym względem uzależnieni od Francji, a ich obawa przed utratą dostępu do soli miała prowadzić nawet do napięć na tle politycznym. Od XX wieku sól przestała być drogim surowcem i obok czarnego pieprzu zyskała miano podstawowej przyprawy niezbędnej w każdym domu. Co ciekawe, sól nadal ma w polskiej kulturze ważne znaczenie symboliczne – od lat bowiem witamy gości chlebem i solą na znak przyjaźni.

Zastosowanie

Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat świetnie wzbogaca smak gotowanych warzyw czy makaronów. Bez niej nie wyobrażamy sobie dobrze przyrządzonego steka. Warto również wypróbować metodę pieczenia ryb w soli. Sól gruboziarnista twardnieje w piekarniku, dzięki czemu wierzch ryby jest chrupiący, a środek soczysty i pełen smaku. Sól gruboziarnista po zmieleniu w młynku nadaje się do przyprawiania wszystkich przygotowywanych dań wytrawnych. Lubiący eksperymenty mogą także dodawać ją do deserów, np. czekolady. Sól gruboziarnista stanowić może również doskonałą bazę do przygotowania soli smakowych w młynku, czyli mieszanek z dodatkiem chili, czosnku, ulubionych ziół czy też innych aromatycznych składników, takich jak suszone pomidory.

Warto wiedzieć

Zarządzaj plikami cookies