Kuchnia pachnąca ziołami

Rosnące dziko różnorodne zioła aromatyczne znane były od tysiącleci. Cenione nie tylko ze względu na zapach, ale też właściwości lecznicze i dietetyczne. Nie wyobrażamy sobie dzisiaj gotowania bez ziół. Sama zaś nazwa „zioło” przez wieki zmieniała znaczenie. Dziś wiemy, że zioła są równie piękne, co pożyteczne...

Kuchnia pachnąca ziołami...

Choć nadal zioła znajdują uznanie w przemyśle farmaceutycznym, równie silnie zaistniały w sztuce kulinarnej. Mówi się nawet, że: „ są duszą kuchni i chwałą kucharzy”. Przyjęła się też opinia, że zioła są domeną kuchni prowansalskiej, istnieje nawet produkt, specjalna mieszanka – właśnie Zioła prowansalskie. Faktycznie nikt tak jak Francuzi nie potrafił niegdyś wydobyć symfonii smaków i aromatów z ziół świeżych i suszonych. W ziołach tkwi moc smaku i aromatu, dlatego też ich stosowanie jest nie tylko sztuką, ale wymaga nieco wiedzy. Zioła są istotnym elementem kuchennego rytuału, a Informacje na ich temat zwykle przekazywane są od pokoleń. Na przykład wręcz naturalnym i oczywistym jest dla nas połączenie tymianku z jagnięciną czy lubczyku z rosołem.

Dobrze dobrane zioła w odpowiednich proporcjach w sposób niemal doskonały uzupełniają smak i podkreślają charakter potraw. Użyte w przemyślany sposób są w stanie przekształcić codzienny posiłek, jak zupę czy kurczaka w prawdziwą ucztę. To właśnie dzięki ziołom pospolite składniki dania nabierają szlachetności.

Istnieje wiele szkół przyprawiania ziołami, od dużych ilości i wielości składników, po jednorodny efekt kulinarny. Jedni wolą precyzję, inni z rozmachem szamana czarują smakami i aromatami. Ważne, aby nie bać się ich używać!

Moc ziół

Dziś szeroki wybór suszonych ziół na kuchennej półce nikogo nie dziwi. Jeszcze nie tak dawno temu zioła kojarzyły się głównie z medycyną naturalną i zielarstwem. Od wieków w przyklasztornych ogródkach uprawiane były na medykamenty czy zdrowotne nalewki bądź likiery. Pierwsze próby klasyfikacji powstały już w IV p. n.e. , a zielniki wydawane 300 lat temu do dziś inspirują.

Zioła zawierają aromatyczne olejki, a słowami naukowców – alkaloidy. Dzięki temu podnoszą one walory kulinarne potraw, które dzięki ich dodatkowi nabierają wartości ożywczych, jak i apetycznego wyglądu i kuszącego aromatu. Co równie ważne, mają one pozytywne działanie na organizm. Zawarte w nich sole, witaminy i minerały wpływają dobroczynnie na trawienie. Ich działanie obejmuje szerokie spektrum:

  • poprawiają, „podkręcają” metabolizm
  • wspomagają wydzielanie soków żołądkowych
  • pobudzają pracę całego układu pokarmowego
  • przyspieszają oczyszczanie organizmu, detoksykują
  • obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów
  • zmniejszają apetyt, choć – uwaga – niektóre pobudzają

Zioła marki Prymat

Prymat oferuje pełen wachlarz przypraw ziołowych używanych w polskiej kuchni. Są to zioła uznawane za tradycyjnie w kuchni polskiej, takie jak: majeranek, liść laurowy, natka pietruszki, tymianek, koperek, lubczyk, cząber oraz najpopularniejsze w kuchniach świata: bazylia, estragon, kolendra, oregano, zioła prowansalskie czy ziele angielskie.

Warto wiedzieć, że zanim zioła marki Prymat trafią do naszego dania, surowiec jest staranie wybierany, na etapie odbioru wstępnie czyszczony, następnie suszony, ponownie czyszczony (głównie za pomocą separatorów, a także w odpylaczu) i na końcu frakcjonowany, czyli odpowiednio rozdrabniany. Obróbka w naszej firmie polega na tym, iż większość surowców poddajemy procesowi sterylizacji parowej w celu wyeliminowania zagrożenia mikrobiologicznego. Ponadto część z nich jest dodatkowo rozdrabniana w naszych zakładach produkcyjnych. Końcowym etapem, przed umieszczeniem ziół w opakowaniach, jest przesypywanie surowców do produkcji przez sita, które mają za zadanie wyeliminowanie ewentualnych zanieczyszczeń. Finalnie gotowy produkt trafia do torebki o specjalnej trójwarstwowej budowie, co pozwala na dłużej zachować trwałość olejków eterycznych zawartych w ziołach.

Dlaczego suszone zioła?

Dziś w sklepach, nawet tych mniejszych, można kupić zioła w doniczkach. Co prawda wyglądają pięknie, jednak zajmują sporo miejsca, wymagają podlewania, a co najgorsze - nad wyraz szybko więdną.

Zioła suszone to przede wszystkim:

  • większa koncentracja aromatu i smaku, wydobywająca się w trakcie obróbki cieplnej (gotowania, smażenia itp.)
  • większa i dłuższa trwałość
  • zajmują mało miejsca - wystarczy poukładać w szafce
  • czasami jedna przyprawa pochodząca z różnych rejonów świata ma różne walory smakowo-zapachowe (np. bazylia suszona od słodko-anyżkowej po pieprzową, ziele angielskie: Jamajka- małe i bardziej aromatyczne owoce, Meksyk - większe)
  • mając kilka rodzajów ziół i przypraw suszonych, można komponować własne mieszanki w zależności od potrzeb i upodobań

Garść ziołowych ciekawostek

  • Przyprawy ziołowe, takie jak oregano czy bazylia, dodawaj pod koniec gotowania, aby nie straciły swojego aromatu ani właściwości.
  • Przed użyciem przyprawy najpierw rozetrzyj ją w palcach lub dłoni, wtedy zapach szybciej się uwolni.
  • Suszone zioła przechowuj w suchym i zaciemnionym miejscu, najlepiej w papierowej torbie, pojemniku lub zamkniętym słoiczku. Żeby nie straciły na jakości, chroń je przed wysoką temperaturą i wilgocią.

Cenna wskazówka

1 łyżka ziół świeżych – 1 łyżka ziół suszonych

Więcej artykułów

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie ze sklepu/naszych usług. Dowiedz się więcej o naszej Polityce Prywatności. Zapoznaj się z informacjami od administratora Dowiedz się więcej

Ok, rozumiem