Ziarenko pełne smaku i aromatu

Gorczyca biała to jedna z najstarszych przypraw na świecie, lecz nieco odzwyczailiśmy się od używania jej w formie całej - surowej. Najczęściej kojarzymy ją jako podstawowy składnik jednego z najpopularniejszych sosów gotowych – musztardy. Gorczyca cała jest w kuchni niedoceniana, choć ma ogromny potencjał i wiele zastosowań.

Roślina ma czteropłatkowe, złocistożółte kwiaty oraz ziarenka, w których jest najwięcej mocy i z których czerpią kulinaria. Można wykorzystywać je do przyprawiania potraw na ostro lub do produkcji gorzkawego miodu. Ziarenka gorczycy białej w formie surowej nie mają zapachu i smaku. Jednak rozgniecione i nasączone wodą – uzyskują ostry smak, palący smak. Ze względu na tę cechę dawniej tą przyprawą często zastępowano znacznie droższy pieprz. Wykorzystywana jest na przykład do peklowania mięsa, dzięki czemu jego barwa staje się ładniejsza, a mięso nabiera także charakterystycznego smaku i aromatu. Gorczyca biała z mięsem łączy się doskonale, świetnie nadaje się do marynowania, zaostrzając i wydobywając jego smak oraz sprawiając, że staje się niezwykle aromatyczne. Nasiona gorczycy są również idealne do konserwowania ogórków lub kwaśnych owoców. Wszelkie dania z kapusty i fasoli uzyskują także fantastyczny smak oraz stają się lepiej przyswajalne.

Świetna solo, jak również w kompozycjach przypraw

Gorczyca świetnie sprawdza się w połączeniu z innymi przyprawami – w daniach z kapusty z kminkiem, w przypadku roślin strączkowych z cząbrem, w pieczeniach z bylicą, natomiast w daniach czy sosach rybnych z koprem. Gorczyca dominuje i jest wyraźnie wyczuwalna, jednakże nie „przytłacza” swoją obecnością.

Ziarenka gorczycy warto dodać także do sałatek, ożywią ich smak i sprawią, że ich smak stanie się niezwykle interesujący. Zielona, świeża sałata, np. z dodatkiem łososia i namoczonych ziarenek gorczycy to pyszna i zdrowa propozycja. Spróbujcie dodać jej także do buraków. Będziecie zaskoczeni tym, jak przyjemnie złamie ich słodki smak.

Gorczyca ma niezwykle kojące działanie na żołądek – jej zastosowanie jest różnorakie. Poprawia i wzmaga apetyt, ale także łagodzi skutki przejedzenia i czyni tłuste potrawy lepiej przyswajalnymi. Wiedza na temat zbawiennego wpływu gorczycy na żołądek powinna być propagowana. Nie wiadomo właściwie, dlaczego umocniony jest stereotyp na temat tego, że musztarda i gorczyca są szkodliwe i podrażniają układ pokarmowy.

Czy wiesz, że?

- Gorczyca jest często stosowana do mieszanek peklujących, które hamują rozwój bakterii gnilnych. Dzięki temu produkt można przechowywać znacznie dłużej;

- Substancja, której gorczyca zawdzięcza swój gorzki smak i lecznicze właściwości to synapina;

- Uważa się, że ziarenka gorczycy wytwarzają wokół siebie promieniowanie, które korzystnie wpływa na stawy, bóle reumatyczne oraz zwyrodnienia.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies