Włoskie przyprawy w polskiej kuchni

Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni. Charakterystyczny smak suszonych pomidorów oraz starannie dobrana mieszanka ziół jest idealna do dań kuchni śródziemnomorskiej.

Aby powstały doskonałe suszone pomidory ważny jest odpowiednio dobrany gatunek. Nie może być on zbyt wodnisty, powinien tez mieć podłużny kształt, dzięki czemu szybciej się suszy.

Pomidory po wysuszeniu zachowują mięsistość i słodycz, a skoncentrowany smak  wyróżnia się lekko kwaśnym akcentem. Doskonale komponują się z  czosnkiem, który jest bardzo ceniony przez kuchnię polską i aromatem  bazylii – lekkim, przywodzącym na myśl smak lata.

Kuchnia włoska przypadła Polakom do gustu nie tylko dzięki pizzy, która zawładnęła włoskim podniebieniem i branżą gastronomiczną. Polubiliśmy ją za smak pysznych makaronów w aromatycznych sosach, świeże warzywa, oliwę, zioła… ale też za to z czym ona się kojarzy; latem, słońcem, biesiadowaniem.

Nasza mieszanka zatem jest idealna, aby przywołać włoskie smaki na domowym talerzu. Sprawdzi się w jednej z ulubionych sałatek Polaków -  sałatce greckiej, a także włoskich makaronach – bolonese, lazania, neapoli, putanesca, zup typu gaz pacho. Wspaniale ożywi też smak domowej pizzy czy farszu – zarówno do  włoskiego pieroga  calzone , jak i farszów czy nadzieniach w potrawach kuchni polskiej. Można dodać jej do pasztetu – zarówno w  wersji mięsnej jak i wege. Sprawdzi się w klasycznej polskiej zupie pomidorowej. Dobrze będzie się komponować z rybami, które są podstawą diety śródziemnomorskiej. Warto dodać ją do pieczonych warzyw, dzięki którym nabiorą one włoskiej nuty smakowej. Oczywiście warto poeksperymentować  z Suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią Prymat w kuchni polskiej. Można dodać jej do gulaszu, flaczków, rozmaitych sałatek oraz dań jednogarnkowych. Jest doskonała to potraw ze świeżych i przetworzonych pomidorów, bakłażana, a także do wszelkiego rodzaju marynat na bazie oleju czy oliwy.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies