Ostrość przełamana cytrynowym aromatem

Ta interesująca w smaku i aromacie mieszanka stworzona głównie z dwóch rodzajów pieprzu mielonego – czarnego oraz białego ze startą skórką cytrynową doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju rybami – smażonymi, grillowanymi czy też przyrządzonymi na parze. Nadaje potrawie orzeźwiającą, a zarazem wykwintną nutę.

Nie sugerujcie się jednak nazwą przyprawy. Nie jest to bowiem jedynie pieprz połączony ze skórką cytrynową, a unikatowa mieszanka, która w kulinariach znana jest od dawna. Oprócz dwóch rodzajów mielonego pieprzu – białego i czarnego oraz cytrynowej nuty znajdują się tam także czosnek, cebula oraz kurkuma. Dodatek tej ostatniej gwarantuje także wysoki walor zdrowotny całości. Kurkuma wszak znana jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych.

Unikatowy smak potraw

Wiele osób bez dodatku pieprzu cytrynowego nie wyobraża sobie smaku smażonego łososia, dorsza bądź też mięsnej pieczeni przygotowywanej na wyjątkowe okazje. Użycie takiej aromatycznej mieszanki to gwarancja kulinarnego sukcesu. Wystarczy jedynie natrzeć nim (ewentualnie dodając odrobinę soli) ładny kawałek mięsa i w zależności od upodobań ugotować, usmażyć lub położyć na grillu. Fantastycznie smakuje także na solidnym steku. Pieprz cytrynowy świetnie łączy się z jogurtami, śmietaną, a także jest podstawą wielu smacznych i aromatycznych dressingów, które poprawiają smak świeżych sałatek.

Może także stanowić inspirację na dobry początek zdrowego, udanego dnia. Kanapki z kremowym serkiem lub twarożkiem z plasterkiem świeżego pomidora czy ogórka posypane szczyptą pieprzu cytrynowego to świetny pomysł na śniadanie. Kto jeszcze nie próbował dań z tą przyprawą, powinien szybko to nadrobić. Jej smakosze twierdzą, że dzięki jej obecności odkryli znane już dania zupełnie na nowo.

Inspiracja na szybką i prostą przekąskę

Z pieprzem cytrynowym komponują się doskonale także przekąski, np. szparagi. Przyjemnego, orzeźwiającego smaku doda im sos przyrządzony ze szklanki słodkiej śmietanki, ¾ szklanki białego wina, łyżeczki mąki ziemniaczanej oraz oczywiście solidnej szczypty pieprzu cytrynowego. Najpierw wszystkie wymieszane składniki z wyjątkiem mąki ziemniaczanej gotujemy w garnku przez około 15 minut. Następnie odlewamy kilka łyżek sosu, który łączymy z mąką ziemniaczaną, tak by nie było grudek. Wlewamy z powrotem do garnka oraz jeszcze przez chwilę gotujemy. Polewamy nim szparagi. Dla podkreślenia cytrynowego smaku oraz dodatkowego efektu wizualnego możemy zetrzeć na wierz skórkę z połowy cytryny.

Wskazówka

- Mieszając pieprz cytrynowy z mąką, uzyskamy gotową panierkę do ryb, kurczaka lub indyka.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies