Ogórki kiszone – zrób to sam!

Samodzielne przygotowanie posiłków dla całej rodziny jest smaczne, zdrowe i tanie. A co jeszcze lepsze – gotowanie w domu jest trendy! Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu jesteście w stanie wyrażać siebie i realizować swoje pasje, sięgać po przepisy mamy i babci, może nawet lekko je zmodyfikować. Takie właśnie jest podstawowe założenie home made. Gotowanie w domu ma wiele zalet, gdzie najważniejsza jest reguła 3K.

Kreatywność
Gotując w domu, dodajesz składniki, jakie chcesz. Nie musisz trzymać się sztywnych reguł. Przygotowując ogórki kiszone, masz ochotę dodać liść porzeczki albo 5 ząbków czosnku zamiast kopru? Proszę bardzo! Każdy ma swój własny gust, za którym warto podążać. Próbując nowych smaków, dajemy naszym kubkom smakowym możliwość odkrywania tego, co nieznane. Jest to najlepsza droga do zdobywania coraz to nowych pomysłów na rodzinne obiady.

Kobiecość
Kuchnia to kobieta. To aromatyczny bukiet przypraw. To kompozycja zapachów i pięknie udekorowane dania. To gust i wdzięk, które tworzą smakowitą całość. Kuchnia jest różnorodna i zmienna, dlatego przepisy na kiszone ogórki są bogate w różne smaczki, dzięki którym w efekcie końcowym otrzymujemy pyszne i intensywne w smaki. Koper, czosnek, gorczyca, to niezbędniki słojów z przetworami ogórkowymi tak samo, jak szminka, portfel czy krem do rąk w damskiej torebce.

Konsumpcja
Nie ma nic lepszego w gotowaniu, niż konsumpcja, szczególnie wtedy, gdy starania nie skończyły się fiaskiem! Jedzenie ma również znaczenie dla relacji towarzyskich. Jest to dobry moment na długie dyskusje i poznawanie siebie wzajemnie. Przy własnoręcznie przygotowanych koreczkach z kiszonych ogórków, żółtego sera i oliwek można bardzo miło spędzić czas. Konsumpcja jest najprzyjemniejsza wtedy, gdy nie jest związana z przybieraniem na wadze. Dlatego ogórki kiszone podawane do obiadu są strzałem w 10tkę, ponieważ ułatwiają trawienie.

Dla chcących, a nieumiejących

Każda Pani Domu ma swoją sekretną recepturę na ogórki kiszone. Jedne dodają liście porzeczki lub winogron, inne liście dębu albo chrzanu, a jeszcze inne wszystkie liście dodają na raz. I właśnie to w gotowaniu jest najlepsze - brak sztywnych reguł doprawiania potraw. Dlatego jeśli nie masz w zasięgu ręki któregoś składnika, nie przejmuj się! Zawsze możesz skorzystać z mieszanki do kwaszenia ogórków Prymat. Znajdują się w niej wszystkie składniki, których potrzebujesz do zrobienia pysznych zapasów na zimę. Jedyne, o co należy zadbać, to:

Ogórki: twarde, jednakowej wielkości, zdrowe
Zalewa: 1 l wody = 2 łyżki soli
Czas: 2-3 Tygodnie kiszenia

Pamiętaj, że każda przyprawa włożona do słoika wzmacnia smak przetworów. Jeśli chcesz, aby ogórki kiszone były ostrzejsze, dodaj liście lub korzeń chrzanu. Dodany liść porzeczki, sprawi, że ogórki nabiorą odpowiedniej twardości oraz kwaśnego posmaku. Warto eksperymentować i szukać swoich idealnych przypraw do ogórków kiszonych, na tym właśnie polega hand made. A gdy brak w przydomowym ogródku kopru czy chrzanu, gotowy pomocnik służy chętnie pomocą.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies