Ze stołów królów, na królewską pozycję na każdym stole

Kanapki, sałatki, potrawy z mięsa czy wędliny. Wszystkie te przysmaki będą doskonałe z dodatkiem musztardy stołowej. To bardzo klasyczna musztarda, sporządzona na bazie gorczycy białej, o delikatnym aksamitnym smaku.

Ze stołów królów, na królewską pozycję na każdym stole

Musztarda jako produkt spożywczy znana jest już ponad dwa tysiące lat, jednakże leczniczy aspekt spowodował, że z jej zalet korzystano znacznie wcześniej. Istnieją dowody, że używano jej już w czasach początków ludzkości, nasiona gorczycy odnaleziono w odkopanych niedaleko Bagdadu sumeryjskich naczyniach. Przez Rzymian nazywana była palącym sokiem. Od samego początku urzekała, jednak ze względu na wysoką cenę i ograniczenie w dostępności, w pierwszym okresie rozkoszowali się nią głównie królowie i cesarze. Minęło jednak niewiele czasu, nim trafiła na stoły wszystkich warstw społecznych – w średniowieczu używali jej ponoć już wszyscy. W tym wyjątkowym i charakterystycznym smaku tkwił wielki potencjał i obietnica sukcesu. Dzisiaj musztardą delektują się wszyscy, niezależnie od wieku. Króluje na naszych stołach podczas wielu posiłków, o każdej porze dnia. Dodajemy ją do kanapek przy śniadaniach i kolacjach. Nie mogą się obejść bez niej parówki, które ze smakiem zajadają także najmłodsi. Musztarda jest często tym ogniwem, które spaja wiele składników w potrawach – na jej bazie powstają pyszne sosy, które dodajemy do pieczeni. Święta, imieniny czy zwykły dzień – każda chwila jest dobra, aby użyć musztardy stołowej. Jej aksamitna konsystencja oraz łagodny, delikatny smak sprawiają, że ma wielu zwolenników. Pasuje do wielu potraw i produktów i jest bardzo mocno oparta na klasycznej tradycyjnej recepturze.

Skąd pochodzi musztarda?

Gorczyca biała (Sinapis alba L.) pochodzi rdzennie z rejonu basenu Morza Śródziemnego i osiąga 1 m wysokości. Jej cechą charakterystyczną są złotożółte kwiaty i matowe, bladożółte nasiona, które wykorzystywane są do produkcji musztardy.

Swój gorzkawy smak gorczyca zawdzięcza sinapinie. Element ten jest także znany ze swoich właściwości przeciwutleniających, co również wpływa na zdrowotny aspekt musztardy. To jedna z najzdrowszych i najbardziej wskazanych przypraw, nawet podczas diety. Zawiera maksimum wartościowych składników, przy minimalnej kaloryczności. Nie bez przypadku musztarda smakuje nam bardzo dobrze jako dodatek do kiełbas, mięs i dań smażonych czy grillowych. Jej obecność pomaga bowiem zneutralizować ewentualną tłustość i ciężkość potrawy, przez co dania nie powodują obciążenia dla organizmu.

Koniecznie dodaj do sosu winegret

Jest doskonały jako dodatek do świeżych sałat. Można go przyrządzić w bardzo prosty sposób, mieszając ze sobą właśnie musztardę stołową, oliwę, miód lub cukier, kilka kropel octu oraz soku z cytryny.

Musztardówka…

…to naczynie o charakterystycznej formie znane jest od dawna. W Polsce jednak największą „karierę” jako szkło do wszelkiego rodzaju napojów zrobiła w czasach PRL.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies