Najbardziej kremowa musztarda

Najłagodniejsza i najbardziej kremowa musztarda swoją konsystencję i bardzo delikatny smak zawdzięcza bardzo drobno roztartym ziarnom gorczycy białej. Jej jasny, subtelny kolor to z kolei zasługa dodatku kurkumy. Ta ostatnia też dodaje Musztardzie kremskiej Prymat aromatycznego i ciepłego posmaku z delikatną nutką goryczy.

Po musztardę kremską powinni sięgnąć wszyscy Ci, którzy nie przepadają za ostrymi i bardzo intensywnymi rodzajami musztard, a poszukują raczej łagodności, lekkiej słodyczy i niebiańskiego aromatu. To oczywiście także propozycja dla wszystkich fanów musztardy i jej różnorodnych odmian. Warto zasmakować w nowych propozycjach. Łagodna wcale nie znaczy nudna. Specjalna receptura dodaje jej także akcentów, które sprawią, że zaszczypie w język od czasu do czasu, przypominając, że… w końcu to musztarda.

Musztarda kremska nadaje się do kanapek z wędliną, ale także z serem, znacznie urozmaicając ich smak i czyniąc je niezwykle interesującą przekąską. Użyć jej można również do wszelkiego rodzaju pieczeni – na gorąco i zimno, a także sosów sałatkowych. Będzie także wdzięcznym elementem dziecięcego śniadania, przekonując niejadków do skosztowania parówki lub sięgnięcia po kolejną kanapkę.

Z urokliwej doliny nad Dunajem

Gorczyca biała, z której produkuje się Musztardę kremską występuje w Europie Południowej, Afryce Północnej i na Środkowym Wschodzie. Można ją także czasem spotkać w stanie dzikim lub jako konkurenta zbóż na jednym polu. Jest także nazywana gorczycą angielską po raz pierwszy zastosowano do produkcji musztardy stołowej. Z kolei receptura Musztardy Kremskiej wywodzi się z urokliwego miasteczka Krems nad Dunajem, położonego w Dolnej Austrii, nieco ponad 60 km od Wiednia. To tutaj po raz pierwszy zachwycono się jej ciekawym, niemalże słodkim smakiem. Przepis na taką odmianę popularnego sosu rozpoczął wędrowanie po całym świecie, wszędzie inspirując producentów musztardy.

Czy wiesz, że?

Poszukiwani musztardnicy! Musztarda od samego początku wynalezienia receptury zdobywała popularność w piorunującym tempie. W wieku XIII pojawili się pierwsi w Europie musztardnicy - ludzie, dla których wyrabianie znanego sosu okazało się znacznie intratniejszym źródłem zarobku aniżeli medycyna, rzemiosło czy choćby handel.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies