Prawdziwie włoski klimat

Za co kochamy spaghetti bolognese? Za prawdziwą eksplozję włoskich smaków, wśród których odnajdziemy esencjonalne pomidory oraz aromatyczne przyprawy, takie jak oregano, bazylię rozmaryn czy tymianek. Sos bolognese jest jednym z ulubionych, a jednocześnie najlepszych pomysłów na pastę, czyli makaron. Jak go przygotować, by był pyszny i smakiem przywodził na myśl ciepłą, słoneczną Italię?

Te smaki znamy i lubimy wszyscy. Na całym świecie uchodzą za najbardziej apetyczne i trafiające w gusta kulinarne znakomitej większości. Dobrą wiadomością jest na pewno, że przygotowanie pysznego sosu wcale nie musi być długotrwałe i trudne. Aby uzyskać smak idealny, wprost rozpływający się na podniebieniu, wystarczy użyć idealnej kompozycji ziół i przypraw zamkniętych w naszej propozycji „Mój przepis na… spaghetti bolognese”. Smak i radość rodem ze słonecznej Italii gwarantowane! Unikalna mieszanka jest bowiem polecana przez Giancarlo Russo, eksperta kulinarnego i szefa kuchni z Włoch. Zatem prawdziwie włoski klimat przywołają suszone pomidory, cebula, czosnek, papryka, natka pietruszki, bazylia i oregano. Z taką mieszanką przygotowanie spaghetti z aromatycznym, pysznym sosem staje się bardzo łatwe. Wystarczy jedynie podsmażyć na patelni mięso mielone, podlać je wodą i wsypać zawartość torebki. Następnie pozostaje już tylko dusić całość przez kilka minut po to, aby wszystkie składniki i smaki się połączyły. Przygotowany sos wykładamy na ugotowany makaron i to wszystko. Gotowe, można serwować. Nie zapomnijmy posypać potrawy serem typu parmezan i przyozdobić listkiem świeżej bazylii. Danie szybkie, łatwe i niezmiennie smakujące wszystkim.

Bolońskie smaki

Oryginalny włoski sos boloński wywodzi się z miasta Bolonia, położonego na północy Włoch, między rzeką Pad a Apeninami. Miasto jest ważnym europejskim ośrodkiem społeczno-kulturalnym, słynie z najstarszego na świecie uniwersytetu, tradycyjnej sycącej kuchni, której najpopularniejszą i najbardziej rozsławioną na całym świecie potrawą jest spaghetti po bolońsku.

Pamiętaj, aby…

- Makaron spaghetti powinien być ugotowany na sposób al dente, dzięki czemu zachowa swoje najlepsze właściwości.

- Niektórzy zalecają do gotującego się makaronu dodawać kilka kropel oliwy, aby się nie skleił. Jeśli jednak planujemy ugotowanie spaghetti z dużą ilością sosu, lepiej do gotowania nie dodawać oliwy. Istnieje ryzyko, że nasze spaghetti, choć niesklejone nie będzie doskonale obtoczone sosem.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies