Idealnie doprawione danie chińskie

Mięsne, warzywne, rybne, podwójnie smażone lub duszone, z ryżem bądź chińskim lub sojowym makaronem. Dania chińskie są znane i lubiane na całym świecie, głównie za sprawą imigrantów z Chin, którzy otwierając restauracje, stali się ich najlepszymi popularyzatorami. Sekretem kuchni chińskiej są na pewno przyprawy, które nadają daniom charakterystyczne dla kontynentu azjatyckiego smaki i aromaty.

Mistrzowie kuchni chińskiej bazując na prostych, lecz bardzo różnorodnych produktach, potrafią wytworzyć bardzo złożone i urzekające smaki. Dobranie przypraw, które nadają daniu orientalny posmak, jest jedną z kwestii najbardziej kluczowych i przesądzających o pożądanym efekcie. Stworzenie odpowiedniej kompozycji może się okazać rzeczą najtrudniejszą do samodzielnego przygotowania. Doskonałym rozwiązaniem są mieszanki, wśród których przyprawa do dania chińskiego jest jedną z najpopularniejszych i najchętniej stosowanych przez gotujących. Znajdziemy w niej bogactwo ziół i przypraw charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej. „Mój przepis na: danie chińskie” stworzone według receptury Szefa Kuchni Li Chi to właśnie unikatowa kombinacja aromatycznych przypraw, na które składają się między innymi: chili, kurkuma, anyż, papryka słodka, czosnek, imbir, curry czy cynamon. Ta wyjątkowa mieszanka z dodatkiem suszonych warzyw oraz grzybów mun zagwarantuje kulinarny sukces. Chińczycy opanowali przyrządzanie każdego rodzaju mięsa. Trzon karty dań serwowanych w restauracjach chińskich stanowią jednak dania z kurczaka przyrządzanego na wiele sposobów i rodzajów. Również proponujemy wybór kurczaka, który jest mięsem szybkim i stosunkowo łatwym w przygotowaniu. Dla urozmaicenia smaku podczas smażenia warto dodać pokrojone pieczarki oraz marchewkę i paprykę. Ryż najlepiej ugotować na sposób al dente, dzięki czemu nie straci nic ze swoich najlepszych właściwości. Danie wydane na stół powinno być świeże, pachnące, a także cieszyć oko pięknymi kolorami. Aby zatem dopełnić całości, nie może zabraknąć na nim np. posiekanej świeżej kolendry czy szczypiorku.

Wyraź siebie w kuchni

Gotowanie w Chinach jest uznawane za sztukę, natomiast jedzenie jest świętością, sensem życia i okazją do wyrażenia siebie. Chińskie pozdrowienie „ni hao” bywa zastępowane słowami: „czy jadłeś już ryż?”. Potrawy przyrządzane są w oparciu o zasadę harmonii oraz zachowania wszystkich elementów w równowadze TAO. Dlatego też każde danie powinno zawierać pięć smaków: słodki, gorzki, kwaśny, słony i ostry, ponieważ każdy z nich oziębia lub ociepla odpowiadające mu części ciała, co ostatecznie wpływa na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Gotując i goszcząc innych, Chińczycy podarowują im to, co mają najlepszego. Jeśli zatem chcesz celebrować wyjątkowe chwile wśród przyjaciół lub bliskich, dobrym sposobem na podzielenie się z nimi radością i dobrymi emocjami, jest ugotowanie im chińskiego dania.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies