Kurczak na ostro

Kurczak w kuchni to masa pysznych możliwości. Doskonale smakuje pieczony, smażony i grillowany. Podawany w łagodnej, jak i nieco bardziej pikantnej marynacie. Zwykle serwowany z ryżem, ziemniakami, frytkami czy makaronem. Każdy może znaleźć ulubiony wariant i cieszyć się nim na co dzień, jak również podczas bardziej uroczystych spotkań.

Kulinarnych możliwości z kurczakiem w roli głównej nie brakuje. To sprawia, że pomimo tego, iż jest on jednym z najczęściej pojawiających się mięs na polskich talerzach – wciąż możemy eksperymentować z jego wariantami smakowymi czy sposobami podania.

Jedni przyrządzają kurczaka w całości, inni faszerują go warzywami i owocami – pieczarkami, jabłkami. Są też tacy, którzy przygotowują na obiad tylko wybrane jego części, np. udka.

W zależności od okazji lub smaku możemy podać go w ziołowej, klasycznej lub pikantnej marynacie. Ta ostatnia jest szczególnie polecana dla tych, którzy lubią potrawy z nieco ostrzejszą nutą.

Aby przyrządzany kurczak nabrał odpowiedniego aromatu, należy go wcześniej zamarynować. Sięgając po Przyprawę pikantną do kurczaka Prymat, mięso nabierze pożądanego zapachu, niepowtarzalnego smaku i uzyska apetyczny, złocisty wygląd. W składzie odnajdziemy starannie wyselekcjonowane przyprawy – chili, paprykę ostrą i słodką, korzenny imbir, które nadają pikantnego charakteru.  Smak mieszanki uzupełnia czosnek oraz zioła – rozmaryn i majeranek.

Co więcej, nie bez znaczenia pozostaje też sposób pieczenia. Dlatego warto pamiętać o tym, aby dostosować czas obróbki termicznej do wagi przyrządzanego kurczaka.  Przykładowo, jeśli kurczak waży około 1,4 kg, to należy piec go w piekarniku godzinę i dodatkowo 10 minut na każdy dodatkowy dekagram.  Ważne również jest dokładne nacieranie każdej części kurczaka, aby w całości przeszedł wyjątkowym aromatem przypraw.

Soczysty i złocisty kurczak z pikantną nutą można podawać do ryżu, ziemniaków lub makaronu. Świetnie pasuje do niego również wiosenna sałatka przygotowana z pomidorków koktajlowych, ogórka, rzodkiewki, czerwonej cebulki połączona z odrobiną majonezu wymieszanego z jogurtem naturalnym z dodatkiem pieprzu i soli. Tak podane danie będzie rewelacyjnie wyglądało, a dodatkowo przyozdobione szczypiorem lub koprem – z pewnością wywoła zachwyt.

Kulinarne porady

- Kurczaka należy wyjąć z lodówki na około 30 minut przed włożeniem go piekarnika.

- Chrupiącą i złocistą skórkę uzyskamy, wstawiając kurczaka do nagrzanego piekarnika, a gdy skórka się zarumieni – należy zmniejszyć temperaturę. Ważne również jest, aby w czasie pieczenia systematycznie go podlewać wytopionym tłuszczem.

- Aby przygotowane udka z kurczaka były soczyste, warto przed usmażeniem zamoczyć je delikatnie w kefirze lub jogurcie naturalnym.

Do dań z kurczakiem idealnie pasuje:

- Sałatka Colesław,

- Sałata masłowa lub mix sałat,

- Młode ziemniaczki zapiekane w piekarniku z dodatkiem ziół.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies