Sól peklowa – czym się charakteryzuje?
Poznaj zastosowanie soli peklowej oraz różne sposoby peklowania mięsa. Jest to prostsze niż myślisz - przygotuj domowe wędliny!
czytaj więcejSuto zastawione stoły szlacheckie pełne różnorodnych trunków stanowią początek wyjątkowej tradycji hucznych zabaw przed Wielkim Postem. Ostatnie dni karnawału świętowano bardzo wystawnie przed zaciśnięciem pasa na długie 40 dni.
Ostatkowe szaleństwo kończył śledzik. O północy do drzwi pukał Popielec - postać w łachmanach i ze śledziem w dłoni, która była symbolem Wielkiego Postu. Przepędzał z karczmy wszystkich tancerzy, a tych bardziej opornych traktował batem.
Warto jeść śledzie. Śledź jest rybą bogatą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, którego zawiera aż 2 g na 100 g ryby. Stanowi także bogate źródło witaminy E i D. Może to się wydać dziwne, ale jest ich ponad 10 razy więcej niż mleku. Do tego śledź zawiera też sporą ilość potasu, selenu i żelaza.
Proponujemy przepisy ze śledziem w roli głównej. Więcej przepisów w serwisie DoradcaSmaku.pl
Poznaj zastosowanie soli peklowej oraz różne sposoby peklowania mięsa. Jest to prostsze niż myślisz - przygotuj domowe wędliny!
czytaj więcej4 marca o godzinie 20:10 na antenie stacji TVN rusza jubileuszowy, XX sezon programu kulinarnego Doradca Smaku. Przez cały czas program jest nieodłącznie związany z marką Prymat.
czytaj więcej